Alunecările de teren din Bosnia au scos la suprafață zeci de mine antipersonal

Data publicării:
alunecari teren

Un ciclon a adus ploi torenţiale şi furtuni. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din casele lor, iar Serbia și Bosnia-Herțegovina au cerut ajutor internaţional. Statele Unite, Rusia, dar şi jumătate dintre ţările membre ale Uniunii Europene au răspuns apelului şi au trimis echipamente şi oameni specializaţi în astfel de misiuni.

Imagini impresionante, filmate de un bărbat care se refugiase din calea apelor pe un acoperiş, au surprins o mașină a trupelor speciale bosniace înghițită de ape. Şoferul maşinii a reuşit într-un final să se salveze, dar alţii nu au fost la fel de norocoşi - au pierit în propriile case, distruse de alunecările de teren.

Situaţia este disperată şi în ţara vecină, Serbia, devastată de inundaţiile din ultimele zile. Este un dezastru de proporţii biblice, după cum a declarat chiar prim-ministrul acestui stat. Zeci de drumuri naţionale au fost închise, mai multe locuinţe au fost distruse de alunecările de teren, iar oamenii construiesc diguri, în speranţa că vor reuşi să oprească înaintarea apelor.

În faţa acestui dezastru, cele două foste republici iugoslave au cerut ajutor intenaţional. Statele Unite şi Rusia au răspuns imediat apelului, iar la fel au făcut şi 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care au trimis ajutoare în cele două ţări afectate de inundaţii.

Probleme sunt şi în centrul şi nord-vestul Croaţiei, afectate şi ele de inundaţii. Oamenii au fost evacuaţi cu bărcile din propriile case, iar mai multe drumuri au fost închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri