Analist militar rus: „Cu abandonarea Tratatului INF, tensiunea și riscul unui război general-european vor crește”

Data publicării:
Pavel-Felgenhauer-Radio-Europa-Libera
Foto: RFE/RL

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova că suspendarea de către Statele Unite și Rusia a Tratatului INF (Forțe Nucleare Intermediare) că „tensiunea și riscul unui război general-european vor crește”.

Pavel-Felgenhauer-Radio-Europa-Libera
Foto: RFE/RL

Pavel Felgenhauer spune că Tratatul INF, semnat în 1987, a marcat „încheierea precedentului Război rece” și că acestuia au urmat și alte tratate, prin care s-a redus cu aproape zece ori armamentul nuclear.

„Acum a început un nou Război rece și aceste tratate vechi nu mai reflectă realitatea. Este evident că acestea nu mai pot continua, deoarece nu reflecta ceea ce se întâmplă acum, noua confruntare”, a adăugat el.

„Din punct de vedere tactic pentru Moscova era mai bine ca primul la acest tratat să renunțe Washingtonul. Moscova ar fi dorit, de asemenea, să folosească frica europenilor față de o nouă cursă a înarmării nucleare în Europa sau chiar a unui eventual război nuclear în Europa pentru a slăbi legăturile transatlantice în interiorul NATO. Adică ceea ce Moscova a încercat să facă încă în anii 1980, când a fost „criza rachetelor” cu rază intermediară de acțiune în Europa care s-a încheiat cu acest Tratat. Acum avem aproximativ aceeași situație”, a adăugat analistul rus.

Felgenhauer mai spune că „Moscova încearcă să demonstreze că Washingtonul este de vină, Washingtonul – că responsabilă este Moscova și că agresivitatea rusească este cea care a adus la denunțarea Tratatului. Ambele părți își aruncă responsabilitatea una alteia și ambele părți acționează cu destul de mult succes, chiar dacă nu unul total. NATO poate că a și fost cumva zguduită de acțiunile lui Donald Trump, și nu doar de cele care țin de acest Tratat, dar rămâne în continuare pe poziții, așa că Moscova nu și-a obținut scopul. La fel ca și Washingtonul, de altfel.

Potrivit lui Felgenhauer, Moscova se teme să nu piardă paritatea cu Washingtonul iar acest lucru „este foarte periculos”.

„Moscova se teme tocmai de aceasta, de faptul că ne vom pierde paritatea și vom fi atacați, și nu se va impune să urmăm regulile de civilizație europene și, deci, „trebuie să ne opunem”. În consecință, nu imediat, ci treptat tensiunea în Europa va crește în continuare și riscul unui război general-european va crește și el. Dar acest lucru era clar destul de demult. Încă în 2013 în Rusia a fost aprobat un document de bază de politici în domeniul apărării – Planul național de Apărare al Federaţiei Ruse, unde, din câte se poate judeca după unele declarații publice ale șefului Marelui stat major, Valeri Ghirasimov, și ale secretarului Consiliului de securitate, Nikolai Patrușev, se spune că amenințarea războiului va crește accelerat, mai ales în perioada dintre 2020 și 2030. Este vorba despre amenințarea unui război global, fie despre o serie de războaie regionale, adică un posibil război pan-european. Asta nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla în mod sigur, dar probabilitatea unui astfel de eveniment crește”, a mai spus analistul militar rus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri