BBC: Secretul ascuns în văzul lumii. Cine a ocupat timp de 66 de ani această clădire din centrul Londrei

Data actualizării: Data publicării:
sediul agentiei secrete GCHQ
Sursa foto: site-ul GCHQ

O clădire dărăpănată așezată între un pub și un Starbucks a ascuns un secret timp de 66 de ani. Chiar dacă era în văzul tuturor, această clădire era sediul unei agenții de spionaj pe nume GCHQ. Informația a fost confirmată oficial, scrie BBC.

sediul agentiei secrete GCHQ
Sursa foto: site-ul GCHQ

 

În ciuda operațiunilor secrete care aveau loc în clădirea respectivă, cei care locuiau în zonă bănuiau care este scopul acesteia.

GCHQ s-a mutat recent într-un alt sediu și, cu această ocazie, a recunoscut oficial că a ocupat respectiva clădire timp de aproape șapte decenii.

Directorul agenției, Jeremy Fleming, a dezvăluit că GCHQ folosea clădirea încă din 1953.

GCHQ a fost înființată în 1 noiembrie 1919 și se ocupă cu interceptări și decodări ale unor mesaje secrete. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial spionii care lucrau aici s-au ocupat de decriptarea mesajelor naziștilor. Aceștia au participat inclusiv la rezolvarea codurilor „Enigma” (n.r. descifrarea acestor coduri a făcut subiectul celebrului film „The Imitation Game”).

Clădirea din centrul Londrei era folosită pentru depozitarea documentelor secrete și era baza directorilor agenției.

Sediul a fost vândut, însă deocamdată nu se știu mai multe informații despre această tranzacție. Un nou sediu se va deschide în Manchester în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri