Budapesta anunţă un acord preliminar cu Comisia Europeană în ceea ce privește fondurile europene îngheţate

Data publicării:
drapelul ungariei

Ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, a anunţat luni un „acord tehnic” cu Comisia Europeană privind reformele judiciare solicitate de Bruxelles, spunând că speră într-o deblocare a fondurilor europene în lunile următoare, informează AFP.

„Am avut o discuţie constructivă cu comisarul pentru justiţie” Didier Reynders, a scris ministrul pe Twitter. „Negocierile tehnice privind angajamentele noastre legale au fost încheiate”, a adăugat ea, spunând acum că aşteaptă decizia întregii Comisii.

Comisarul Reynders a salutat progresul pe aceeaşi reţea de socializare. „Vor urma etape interne pentru a analiza progresele înregistrate”, a spus el.

„Mingea este în terenul Comisiei Europene”, a mai declarat Varga în cadrul unei întâlniri organizate la Bruxelles de grupul de reflecţie MCC Bruxelles, finanţat de guvernul premierului naţionalist Viktor Orban. „În ceea ce ne priveşte, am făcut tot posibilul”, a spus ea.

„Cred că, prin acest rezultat de astăzi, putem să respectăm agenda propusă de (negociatorul Tibor) Navracsics, şi anume că în a doua jumătate a acestui semestru să putem intra cu adevărat în procedura de obţinere a fondurilor de coeziune, a unei părţi a fondurilor de coeziune”, a spus ministrul ungar.

În total, aproape 22 de miliarde de fonduri de coeziune datorate Ungariei pentru perioada 2021-2027 au fost suspendate în decembrie anul trecut de către UE până când Budapesta nu va implementa reforme menite să îmbunătăţească, în special, independenţa justiţiei.

Aceste reforme judiciare fac parte şi din condiţiile pentru plata de către Bruxelles a subvenţiilor europene prevăzute în planul de redresare post-COVID al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro. Discuţiile dintre Reynders şi Varga s-au concentrat în mod special pe aceste fonduri, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei, în timpul unui briefing de presă.

Bruxelles-ul, care a fost mult timp îngrijorat de posibila deturnare a fondurilor UE şi de corupţia din Ungaria, a stabilit o foaie de parcurs foarte strictă, cuprinzând 27 de „super etape”, dintre care câteva vizează consolidarea independenţei justiţiei şi „eliminarea abuzurilor de influenţă”. Printre măsurile recomandate este vorba în special de consolidarea puterii Consiliului Naţional al Magistraturii (OBT) „pentru a limita deciziile arbitrare în gestionarea tribunalelor”, reformarea modului de funcţionare a Curţii Supreme şi punerea în conformitate cu legislaţia europeană.

În plină criză economică şi cu cea mai mare inflaţie din UE (peste 25% în martie), Ungaria are nevoie urgentă de aceşti bani, notează AFP, citată de Agerpres.

Deşi salută fermitatea arătată la Bruxelles, activiştii anticorupţie îşi fac puţine iluzii după mai bine de zece ani de transformare „iliberală” a Ungariei, sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri