BUSINESS CLUB. La cât se ridică pagubele produse de inundații în zona Germaniei

Data publicării:
inundatii germania

Cele 12 miliarde de euro sunt pagubele produse de ape în Germania și în împrejurimi. Agenția de rating nu trage însă linie. Germania ar putea avea de suportat o factură chiar și mai mare decât la inundații din 2002, când numai ei au avut o factură finală de 11 miliarde de euro. Acelea au fost considerate cele mai costisitoare inundații prin care a trecut Europa în timpurile recente. Problema este că atunci Europa nu era slăbită de o criză a datoriilor.

O factură mare va ajunge pe birourile asigurătorilor. Fitch estimează despăgubiri de circa trei miliarde de euro. Allianz, cel mai mare grup european, vorbește de pagube de circa 450 de milioane de euro pe care va trebui să le acopere, fără a avea însă un cost total. Vienna Insurance Group a ajuns până în acest moment cu numărătoarea la 50 de milioane de euro, dar pericolul în Austria și Ungaria nu a trecut încă.

O problemă mare va fi pentru cei care nu au asigurări. În zonele periculoase, firmele de asigurări ofereau polițe prea costisitoare tocmai din cauza expunerii la inundații, iar proprietarii le refuzau.

Cancelarul german Angela Merkel a promis un ajutor guvernamental de 100 de milioane de euro pentru zonele cele mai afectate de inundaţii cum ar fi Bavaria şi Saxonia, două dintre cele mai bogate landuri ale Germaniei.

În plus se va constitui un fond pentru donații pe modelul celui făcut în 2002. Atunci s-au strâns peste 140 de milioane de euro.

Inundații vor periclita însă creșterea Germaniei în trimestrul doi. Oricum creșterea este doar cu numele, cu 0,1% în primul trimestru, arată o analiză a emisiunii „Business Club”.

Însă se poate evita recesiunea. Penttru că după trecerea apelor, e nevoie de reconstrucție și în zonele afectate se va lucra ceva mai mult, chiar dacă pentru reparații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri