Ce presupune planul Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus şi cum ar afecta România

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Liderul rus Vladimir Putin a anunţat în martie un plan de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Dacă armele ar fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de graniţa cu Lituania, vehiculele lor purtătoare ar putea atinge o mare parte din Europa de Est, inclusiv România, relatează Reuters.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat într-un interviu difuzat miercuri de postul public rusesc Rossia-1 că ţara a început deja să primească arme nucleare tactice ruseşti, despre care a spus că unele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Declaraţia sa a surprins oarecum, întrucât în urmă cu câteva zile Vladimir Putin spunea că mutarea armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să aibă loc abia la începutul lunii iulie.

„Avem rachete şi bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a declarat Lukaşenko într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenţiei de ştiri belaruse Belta. El a acordat interviul celebrei propagandiste a Kremlinului Olga Skabeeva vorbind pe un drum, într-o poiană din pădure, cu vehicule militare parcate în apropiere şi un fel de depozit militar vizibil în fundal, mai notează Reuters, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri