Cea mai mare grevă de la reunificarea Germaniei. Transporturile sunt paralizate. Sindicatele cer 500 de euro în plus la salariu

Data publicării:
sindicalisti germani din transporturi in greva
Cea mai mare grevă de la reunificarea Germaniei. Foto: Profimedia

Trenuri, autobuze și avioane stau în loc în Germania astăzi, după ce sindicaliștii au declarat zi de grevă națională. Sindicatele cer majorarea salariului minim cu cel puțin 500 de euro pe lună, din cauza inflației. Traficul pe distanțe lungi pe căile ferate e complet întrerupt, iar cel regional e blocat în mare parte. Aproape toate aeroporturile germane sunt în grevă, relatează BBC.

Sunt afectate și căile navigabile și porturile, precum și compania de autostrăzi. Transportul local e oprit în șapte landuri.

O asemenea situație nu s-a mai văzut de la unificarea Germaniei încoace. Oamenii au fost îndemnați să se ducă la serviciu cu bicicleta sau pe jos.

Greva de 24 de ore declanşată de Sindicatul Verdi şi de Sindicatul EVG este cea mai recentă din ultimele luni de acţiuni sindicale care afectează cele mai mari economii europene, după ce standardele de viaţă au scăzut în urma majorării preţurilor la alimente şi energi, relatează Agerpres.

Două dintre cele mai mari aeroporturi din Germania, Munchen şi Frankfurt, şi-au suspendat zborurile, iar trenurile pe distanţe lungi au fost anulate de operatorul feroviar german Deutsche Bahn.

Sindicatul Verdi negociază în numele celor aproximativ 2,5 milioane de angajaţi din sectorul public, inclusiv din transportul public şi de la aeroporturi, în timp ce sindicatul feroviar şi de transport EVG negociază pentru aproximativ 230.000 de angajaţi de la Deutsche Bahn şi companiile de autobuze.

Conform publicaţiei Bild am Sonntag, Frank Werneke, şeful Sindicatului Verdi, care a vorbit despre cea mai mare mişcare de protest din ultimele decenii, a declarat că această grevă este o problemă de supravieţuire pentru milioane de angajaţi, în contextul inflaţiei ridicate.

Preţurile de consum în Germania au crescut peste aşteptări în februarie - cu 9,3% faţă de anul anterior - presiunea costurilor rămânând ridicată în cea mai mare economie europeană, chiar dacă BCE încearcă să contracareze inflaţia majorând dobânzile.

Preşedintele EVG, Martin Burkert, a declarat luni pentru publicaţia Augsburger Allgemeine că angajatorii nu au făcut încă o ofertă viabilă şi a avertizat că sunt posibile noi greve, inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale.

Oficialii Deutsche Bahn au apreciat duminică că mişcările de protest sunt „complet excesive, nefondate şi inutile”, avertizând că o majorare a salariilor pentru angajaţii din transporturi va avea ca rezultat bilete de călătorie mai scumpe şi impozite, pentru a compensa diferenţa.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri