CEDO a respins cererile mai multor femei din Polonia, care s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile prin interzicerea avortului

Data publicării:
Sediul CEDO.
Sediul CEDO din Strasbourg. Foto: Foto: Getty Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi ca inadmisibile cererile primite de la opt femei din Polonia, care au susţinut că le-au fost încălcate drepturile printr-o decizie din 2020 a Tribunalului Constituţional al Poloniei, care a interzis avortul în cazul unor malformaţii ale fătului.

Interzicerea aproape totală a avorturilor în Polonia, intrată în vigoare în 2021, a generat proteste masive în ţară. Legislaţia poloneză privind avortul este una din cele mai restrictive din Europa, alături de cea din Malta, aminteşte Reuters, potrivit Agerpres.

Cele opt femei, născute între 1980 şi 1993, au susţinut că li s-a interzis efectiv accesul la avort legal în caz de anomalii fetale.

„Curtea a considerat că reclamantele nu au furnizat dovezi medicale convingătoare privind un risc real de a fi afectate direct de amendamentele legislative din 2020”, a scris CEDO, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Consecinţele acestor amendamente în ce le priveşte pe reclamante sunt „prea îndepărtate şi abstracte pentru ca ele să se poată considera «victime» în definiţia Convenţiei europene pentru drepturile omului”, a mai menţionat CEDO în legătură cu decizia de joi, luată în unanimitate.

CEDO a precizat că alte circa 1.000 de cazuri similare aşteaptă încă o decizie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri