Cinci complici ai unuia dintre teroriștii din Franța au fost identificați

Data publicării:
franta terorism

Printre aceștia se numără şi doi fraţi care au la activ o condamnare pentru terorism.

Din informaţiile de până acum, suspecţii ar fi ajuns deja în Siria, prin Turcia, alături de soţia lui Amedy Coulibaly.

Identificarea acestora a produs îngrijorare în Spania. Oficialii de la Madrid încearcă să afle dacă, în Spania, există vreo celulă teroristă care să acţioneze pe plan local şi dacă grupul de suspecţi a intrat în contact cu persoane aflate în regatul iberic. 

Amely Coulibaly a pregătit perfect evacuarea familiei sale, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu. De aceea, familia sa nu a folosit un aeroport din Paris, pentru a nu da de bănuit autorităților. Au cumpărat bilete de la două companii, cu plecare de la Madrid. Amely Coulibaly a venit cu mașina în Spania, a condus 11 ore și a venit direct la aeroportul Barajas. În plus, conform autorităților spaniole, se pare că nu a folosit nicio secundă vreun telefon mobil și nici nu s-au cazat undeva pe traseu, pentru a nu lăsa vreo urmă.

Cele două curse au decolat în data de 2 ianuarie, iar Amely Coulibaly a luat, fără îndoială, în calcul pentru planul său și faptul că era vacanța de sfârșit de an și nu părea nimic suspect că famila vrea să-și petreacă sărbătorile în Turcia.

Acum poliția spaniolă cercetează mii de camere de luat vederi și înregistrări pentru a vedea care a fost traseul lui Amely Coulibaly.

Anchetă în Spania

Unul dintre cei trei autori ai atacurilor armate de la Paris, Amedy Coulibaly, s-a aflat într-un sejur de trei zile la Madrid, în perioada 30 decembrie-2 ianuarie, a scris un ziar spaniol precizând că autorităţile anchetează asupra existenţei unei celule de susţinere.

Amedy Coulibaly, suspectat că a ucis o poliţistă pe 8 ianuarie, iar după aceea a luat ostatici, dintre care a ucis patru, într-un supermarket cu specific evreiesc la Paris, se afla la Madrid în perioada 30 decembrie-2 ianuarie şi era însoţit de un individ încă neidentificat, scria cotidianul catalan La Vanguardia în urmă cu două zile.

Și partenera lui Coulibaly, Hayat Boumeddine, a trecut pe la Madrid, de unde s-a dus la Istanbul şi apoi ar fi intrat pe teritoriul Siriei pe 8 ianuarie, potrivit autorităților din Turcia.

Serviciile antiteroriste spaniole anchetează împreună cu cele franceze asupra activităţilor lui Coulibaly în Spania, cu scopul de a stabili dacă există o celulă de susţinere în această ţară.

Potrivit autorităţilor spaniole, aproximativ 70 de combatanţi islamişti plecaţi în zone de conflict de pe teritoriul Spaniei au revenit în ţară în 2014. Ministrul de Interne Jorge Fernandez Diaz a declarat recent, într-un interviu, că încă aproximativ 12 ar fi revenit de la începutul lui 2015, scrie Mediafax.

Amedy Coulibaly, în vârstă de 32 de ani, un infractor multirecidivist, a fost omorât pe 9 ianuarie, în asaltul unităţii de elită a poliţiei franceze asupra supermarketului din estul Parisului în care ţinea ostatici. Coulibaly acţiona, potrivit propriilor spuse, în coordonare cu Saïd şi Chérif Kouachi, care au ucis la 6 ianuarie 12 persoane în atacul armat comis la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, la Paris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri