Comisia Europeană anunţă crearea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Proiect de 9 milioane de euro

Data publicării:
getty images fake news
FOTO: Getty Images

Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte în valoare de 9 milioane de euro pentru a consolida sprijinul acordat celor care verifică veridicităţii informaţiilor şi cercetătorilor. Aceasta face parte dintr-o strategie de consolidare a acţiunilor împotriva dezinformării.

Aceasta va extinde sfera de acţiune a Observatorului european al mass-media digitale prin înfiinţarea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare şi impactul acestora asupra societăţii, vor promova educaţia în domeniul mass-mediei şi vor monitoriza politicile platformelor online, relatează Agerpres.

Avem nevoie de o societate rezilientă şi critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre şi, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media libere şi independente, verificatorii veridicităţii informaţiilor şi cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-media digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naţionale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăţi capacitatea de a înţelege răspândirea dezinformării online”, a spus vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Salut lansarea acestui apel pentru a înfiinţa centre naţionale de verificare a informaţiilor pentru a sprijini şi a extinde activitatea Observatorului european al mass-media digitale. Informaţiile false şi înşelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informaţiilor false nu numai la nivelul UE, ci şi la nivel naţional”, a spus și comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Observatorul şi-a început activitatea la 1 iunie 2020 şi susţine crearea şi dezvoltarea unei comunităţi multidisciplinare formate din verificatori ai veridicităţii informaţiilor, cercetători din mediul academic şi alte părţi interesate ce dispun de expertiză în domeniul dezinformării online. Ca atare, acesta contribuie la o mai bună înţelegere a actorilor relevanţi şi a dinamicii dezinformării, precum şi a impactului acestora asupra societăţii. Această a doua fază a proiectului este parte a programului de finanţare al Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...