TikTok și Snapchat amplifică și mai mult revoltele din Franța. Macron încearcă să obțină blocarea postărilor

Data actualizării: Data publicării:
oameni care dau foc la masini in franta
Franța este zguduită de proteste violente soldate cu lupte de stradă, distrugeri și mii de arestări: Foto: Profimedia

Spre deosebire de evenimentele din 2005, revoltele de după moartea lui Nahel sunt transmise pe scară largă în direct, pe rețelele sociale, relatează bfmtv.com.

Un cal panicat, galopând în mijlocul străzii. Un tânăr care iese dintr-un magazin cu un televizor furat în brațe. O mașină intră cu viteză într-un magazin Lidl.

În dimineață zilei de 30 iunie, utilizatorii TikTok s-au trezit cu o avalanșă de videoclipuri prezentate ca fiind filmate în timpul revoltelor din timpul nopții, după decesul lui Nahel, tânărul în vârstă de 17 ani, împușcat de un ofițer de poliție pe 27 iunie 2023. Evenimentele sunt comparate cu revoltele din 2005, dar au loc într-un context foarte diferit: totul este documentat, în direct, pe rețelele sociale, și uneori informațiile sunt folosite pentru coordonarea protestatarilor.

„În 2005, nu aveam rețelele sociale”, spunea Mohamed Mechmache, fondatorul colectivului ACLEFEU, pe 30 iunie la RMC. El crede că aceste instrumente digitale de comunicare contribuie la amplificarea și răspândirea revoltelor.

După cum au observat cei de la Tech&Co, TikTok sugerează rapid utilizatorilor de internet cuvinte cheie care se referă la revolte. După ce a fost resetat algoritmul aplicației, aceasta din urmă a sugerat imediat hashtag-uri precum „police nanterre”, dar și „live live Chatelet”, denumit după cartierul parizian care a fost scena violențelor din ultimele ore.

Platforma merge uneori mai departe, evidențiind cuvintele cheie asociate cu datele și orele de întâlnire a celor care participă la revoltă. Astfel, termenul „Chatelet 11 p.m.” a fost sugerat de TikTok, de îndată ce câmpul de căutare a fost deschis.

Rețeaua socială, care facilitează în special partajarea muzicii, oferă și altor utilizatori de internet posibilitatea de a se conecta. Astfel, piesa Ready to go (SCH și Ninho), care se referă la revoltele din 2005, este printre cele mai redistribuite. În câteva ore, a fost folosită în aproape 1.500 de videoclipuri diferite.

Cele mai difuzate filmulețe de pe TikTok se remarcă și prin prezentarea unor fapte penale. Astfel, cinci videoclipuri care fac referire la revolte și care au primit cele mai multe „like-uri” pe platforma chineză prezintă evenimente îndoielnice.

Acesta este în special cazul celor cinci videoclipuri cu cele mai multe „aprecieri” de pe platformă și asociate cu cuvântul cheie „revolte”, în dimineață zilei de 30 iunie. Găsim astfel o aluzie la Batman, imagini cu indivizi deghizați în Transformers, o secvență care arată un tânăr care se confruntă cu un polițist pe muzică occidentală, un tată care își aduce fiul înapoi trăgându-l de ureche, sau chiar videoclipul unui protestatar îmbrăcat în Spiderman.

O altă aplicație foarte populară printre tinerii internauți francezi este Snapchat. La fel ca TikTok, vă permite să publicați videoclipuri scurte. Dar are un instrument deosebit de relevant pentru a realiza evoluția situației: Snap Map.

De fapt, este o hartă interactivă, alimentată în timp real cu postări sortate după geolocalizare. Pe 29 iunie, cei mai mulți au fost grupați la Nanterre. Vineri dimineață (30 iunie), Snap Map a acumulat zeci de videoclipuri cu revolte, de data aceasta în mai multe suburbii pariziene, precum și în multe orașe franceze.

Emmanuel Macron a declarat că a fost discutat cu reprezentați ai celor două platforme pentru a „elimina conținutul sensibil” de pe aceste rețele sociale, ceea ce a dat un ecou fără precedent revoltelor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri