Sari la conținut

Cum își modernizează Polonia armata

Polonia va cheltui 41 de miliarde de dolari până în 2022 pentru modernizarea armatei. Vor fi achiziţionate arme noi și vor fi completate stocurile de muniţie. În vreme ce România încă își mai așteaptă cele 12 avioane F-16, Polonia deja are 48 și se pregătește să cumpere pentru ele rachete de croazieră aer-sol produse de Lockheed Martin, aceeași companie care a produs și aparatele de zbor. Rachetele, fiecare cu o rază de acţiune de 370 de kilometri, vor costa 250 de milioane de dolari.

De când și-a demarat programul de înzestrare, Polonia a devenit foarte atrăgătoare pentru marile companii militare. La anul, guvernul de la Varșovia planuiește să semneze un contract de aproximativ 3 miliarde și jumătate de dolari pentru achiziţia a 70 de elicoptere noi.

Trei companii aeronautice deja și-au exprimat interesul să participe la negocieri: Sikorsky, Aibus și divizia producătoare de elicoptere a celor de la Finmeccanica, AugustaWestland.

Ca să își sporească șansele de a câștiga contractul, cele trei companii deja s-au apucat să își sporească investiţiile în Polonia. Este un offset făcut în avans.

În plus, armata își va face inventarul. Aparatele de zbor, blindatele și armele prea vechi vor fi casate. Cele care mai pot fi folosite vor fi modernizate. Toate cele 128 de tancuri Leopard 2A4 vor fi recondiţionate până în 2018. Însă guvernul de la Varșovia nu exclude achiziţia a încă 128 de tancuri din același model.

Prin planul de înzestrare au fost găsiţi bani și pentru marina militară, care este în prezent cea mai subfinanţată ramură a armatei poloneze. Vor fi dezvoltate noi nave, în special de patrulă maritimă. Însă casarea celor vechi, inclusiv a submarinelor, ar putea să se desfășoare mai repede decât achiziţiile.

Deși fusese anunţat încă dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina, planul de modernizare a armatei poloneze a fost accelerat de tensiunile din ultima vreme. Însă, cel puţin în cazul blindatelor, guvernul de la Varșovia a fost a fost acuzat că preferă să acorde contracte companiilor militare străine în loc să le încurajeze pe cele locale care au șomat în ultimii ani.

Chiar și așa, Polonia este singurul stat est-european care are un program atât de amplu de modernizare a armatei.