Curtea Constituţională a Germaniei a anulat plafonarea chiriilor în Berlin. La cât era stabilită chiria maximă

Data publicării:
blocuri de locuinte in berlin cu turnul berlinului pe fundal
Doar unu din cinci locuitori ai Berlinului este proprietar al locuinței în care stă. Foto: Profimedia

Curtea Constituţională a Germaniei a decis joi că legea care impune un plafon pentru chiriile apartamentelor din Berlin este neconstituțională, informează Reuters, potrivit Agerpres. Autorităţile locale din Berlin nu au autoritatea necesară pentru a adopta astfel de reguli, au motivat judecătorii constituționali.

Partidele din coaliţia care conduce Consiliul Local din Berlin au căzut de acord în 2019 să impună o limită superioară de 9,80 euro pe metrul pătrat, în cazul chiriilor percepute la circa 1,5 milioane de locuinţe construite înainte de 2014. Plafonarea chiriilor a intrat în vigoare în luna februarie 2020 şi a obligat proprietarii să reducă chiriile pentru mai mult de 300.000 de chiriaşi şi să le îngheţe la noul nivel timp de cinci ani.

În decizia de joi, Curtea Constituţională a Germaniei a subliniat că Guvernul federal este responsabil pentru astfel de decizii. Legislaţia în materie de locuinţe este de competenţa statului german, astfel că autorităţile locale din Berlin şi-au depăşit competenţa atunci când au promulgat această lege. Legislaţia „nu este compatibilă cu Constituţia şi în consecinţă anulată”, a decis Curtea Supremă de la Karlsruhe.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, chiriile care au fost îngheţate sau reduse pot reveni la nivelul la care erau înainte. În pus, mii de chiriaşi ar putea fi obligaţi să plătească, retroactiv, bani pentru lunile în care au plătit chirii reduse.

Doar o cincime din locuitorii Berlinului sunt proprietari de locuinţe

Cu toate acestea, cele două mari grupuri imobiliare, Deutsche Wohnen şi Vonovia, care împreună deţin câteva zeci de mii apartamente în capitala Germaniei, au promis că nu vor solicita plata arieratelor, chiar dacă sunt îndreptăţite să facă acest lucru.

„Niciun locatar al Deutsche Wohnen nu îşi va pierde locuinţa din cauza acestei decizii”, a informat compania într-un comunicat de presă.

„Decizia Curţii Constituţionale este logică şi plafonarea chiriilor nu a fost o modalitate adecvată pentru a rezolva problemele de pe piaţa imobiliară din Berlin. Chiriaşii nu ar trebui să sufere neplăceri financiare de pe urma unor decizii politice”, a declarat la rândul său directorul general de la Vonovia, Rolf Buch.

Timp de mai mulţi ani chiriile din Berlin au fost mai mici decât în alte oraşe importante din Europa, dar începând din 2008 aproape s-au dublat în condiţiile în care aproximativ 40.000 de persoane s-au mutat în fiecare an în capitala Germaniei.

Potrivit celor mai recente cifre publicate de portalul imobiliar Immowelt, berlinezii alocă, în medie, un sfert din salariul lor pentru chirie. Doar 18,4% din locuitorii Berlinului sunt proprietari de locuinţe, unul din cele mai mici procente din Europa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri