Dacian Cioloș îi scrie Ursulei von der Leyen : „Protejarea statului de drept în Europa, o valoare ce nu poate fi negociată”

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen și Dacian Cioloș
Foto: Facebook

Dacian Cioloş, președintele grupului Renew Europe, i-a transmis joi candidatei la președinția Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, o scrisoare deschisă, după discuția pe care aceasta a avut-o cu eurodeputații noului grup din care face parte și Alianța USR PLUS. Dacian Cioloș evidențiază în scrisoare elementele care nu au fost pe deplin clarificate în întâlnirea de miercuri și condiționează votul grupului de răspunsuri pe care le așteaptă la câteva întrebări adresate candidatei din Germania.

„Pentru ca grupul să-i poată oferi susținere pentru votul din Parlamentul European, von der Leyen trebuie să răspundă mai concret la câteva întrebări esențiale din perspectiva valorilor și pe care Renew Europe le apără”, se arată într-un comunicat.

Astfel, în privința statului de drept, Dacian Cioloș arată că este nevoie de „un angajament fără ambiguități” al viitorului președinte a Comisiei referitor la instituirea unui mecanism similar MCV în toate statele europene.

În discuția cu Renew Europe, Ursula von der Leyen a declarat că va susține reducerea decalajelor dintre estul și vestul UE, dar a fost evazivă în ceea ce privește instituirea unui Mecanism de Cooperare și Verificare privind statul de drept pentru țările care vor să controleze justiția.

„În primul rând, statul de drept este o piatră de căpătâi pentru stabilitatea și prosperitatea UE. Totuși, insistăm asupra unui angajament foarte clar și neeambiguu pentru a institui un mecanism pentru statul de drept, care să asigure că valorile noastre fundamentale sunt respectate în toate statele membre. Un asemenea mecanism trebuie să includă un regim de sancțiuni, bazat pe opiniile unor experți independenți și care să evalueze toate statele membre, pentru a depista eventualele încălcări ale valorilor înscrise în Art. 2 din Tratatul Uniunii Europene. Ne vom alătura unei majorități care să vă sprijine, numai dacă mecanismul este bazat pe valorile europene, care pentru noi nu sunt negociabile”, punctează Dacian Cioloș în scrisoarea sa.

În privința alegerii comisarilor, grupul Renew Europe spune că aceștia trebuie să aibă o experiență politică solidă, competențe dovedite și să fie aleși în așa fel încât să existe un echilibru geografic pentru portofoliile-cheie din viitoarea Comisie. Grupul vrea, de asemenea, să nu fie făcute diferențe de pondere și responsabilități între cei doi vicepreședinți propuși pentru Comisie, Frans Timmermans (de la socialiști) și Margrethe Vestager (ALDE).

Citiți și.  Klaus Iohannis: Statele-membre din Est vor fi compensate cu poziţii de vicepreşedinte la nivelul Comisiei Europene

În privința conferinței depre viitorul Europei pe care o propune grupul condus de Dacian Cioloș, Ursula von der Leyen a calificat drept „o idee strălucită” propunerea organizării unui dialog larg cu cetăţenii europeni pe tema viitorului blocului comunitar. „Este nevoie, dincolo de susținerea generală a Conferinței, de exprimarea unui punct de vedere mai aplicat al candidatei despre cum ar trebui să funcționeze și care ar trebui să fie rezultatele acesteii comisii”, punctează Dacian Cioloș în scrisoarea sa.

Cu precădere, liderul Renew Europe vrea să știe dacă Ursula von der Leyen este dispusă să discute la această conferință despre un nou sistem care să înlocuiască „nesatisfăcătorul” principiu Spitzenkandidat cu un vot al tuturor cetățenilor.

Când are loc votul pentru Ursula von der Leyen

Votul pentru desemnarea Ursulei von der Leyen drept președinte al Comisiei Europene va avea loc marţi, 16 iulie. Ea a început deja negocierile şi discuţiile cu diversele grupuri politice, însă rezultatul este incert. Pentru a fi confirmată, von der Leyen,  actualul ministru german al apărării, trebuie să obţină sprijinul a trei grupuri mari - Popular, din rândurile căruia provine, socialist şi Renew Europe, grupul  liberal coagulat de Emanuel Macron. 
Aleşii europeni sunt mai degrabă frustraţi de modul în care a fost desemnată, după lungi negocieri şi că soluţie de avarie, după ce au fost respinse, din diverse motive, candidaturile lui Manfred Weber şi Frans Timmermans. 
Ursula von der Leyen şi-a început „turneul” de convingere a eurodeputaților cu social-democraţii, care au anunţat, la finalul audierii, că vor lua o decizie săptămâna viitoare cu privire la susţinerea sa. A fost o discuție cu ușile închise.
Von der Leyen a răspuns miercuri și întrebărilor membrilor grupului Renew Europe. De data aceasta, a fost o audiere difuzată integral pe internet, la fel ca a Verzilor. În cadrul audierii sale de către Verzi,  von der Leyen a înfruntat întrebări mult mai incisive. Prestaţia sa nu i-a convins, iar aceştia au anunţat că vor vota împotriva ei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri