David Cameron: Un conflict care putea fi oprit de Moscova a fost alimentat de Moscova

Data publicării:
cameron fb

Guvernul britanic şi cel olandez vor ca Uniunea Europeană să exercite mai multe presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin. Premierul britanic, David Cameron, a postat astăzi mai multe mesaje pe Facebook, folosind un limbaj fără echivoc la adresa liderului de la Kremlin.

„Am vorbit cu cancelarul Angela Merkel. Amândoi suntem îngrijoraţi de accesul limitat la locul (catastrofei) MH17. Putin trebuie să facă mai mult. (...) Dacă Preşedintele Putin nu îşi schimbă abordarea asupra Ucrainei, atunci Europa şi Occidentul trebuie să-şi schimbe fundamental abordarea faţă de Rusia”, a declarat David Cameron pe contul de Facebook.

Liderul de la Londra a criticat şi atitudinea unor colegi europeni.

Alături de compasiunea noastră pentru victime, este şi furie. Furie, pentru că aşa ceva a fost posibil; furie, pentru că un conflict care putea fi oprit de către Moscova a fost alimentat de Moscova; furie pentru că unii, în Occident, în loc să găsească o rezolvarea a acestei situaţii, au sperat că ea va dispărea de la sine”, a acuzat David Cameron.

La rândul său, Philip Hammond, ministrul britanic de externe, a promis că la Consiliul Afacerilor Externe de marţi, de la Bruxelles, Londra va încerca să obţină acordul partenerilor pentru a aplica mai multe sancţiuni dacă Rusia nu îşi va schimba radical poziţia.

Şi premierul Olandei spune că Vladimir Putin este cel care ar trebui să-i convingă pe rebelii din estul Ucrainei să nu blocheze ancheta.

„Am întârziat la această conferinţă pentru că am avut o discuţie telefonică aprinsă cu preşedintele rus. I-am spus că mai are o şansă să arate lumii că vrea să ajute. El trebuie să îşi folosească influenţa pe lângă rebeli şi să arate Olandei şi lumii întregi că face ceea ce se aşteaptă de la el”, a declarat Mark Rutte.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunțat că rebelii rusofoni din Doneţk şi Slaviansk vor fi considerați teroriști: „Din acest moment, (n.r. - separatiştii proruşi) vor fi consideraţi drept organizaţie teroristă de către întreaga lume. Pregătim deja o cerere pentru ca ei să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale”.

Prima mea prioritate este să aducem acasă victimele noastre. Familiie vor să-i înmormânteze pe cei dragi. Suntem socați după ce am aflat cum au fost târâte pe câmp corpurile neînsufleţite”, a declarat Frans Timmermans. 

În toată aceasta forfotă diplomatică, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a discutat la telefon cu secretarul de stat american John Kerry. Potrivit unui comunicat, Rusia și Statele Unite au convenit să-și folosească fiecare influența pentru a convinge rebelii şi guvernul de la Kiev să negocieze o soluție politică a crizei ucrainene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri