Discuții România - Cipru privind tensiunile din Mediterana de Est. Aurescu se oferă să împărtășească experiența privind Insula Șerpilor

Data publicării:
ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său cipriot, Nikos Christodoulides, la solicitarea acestuia. Cei doi miniștri au discutat în detaliu situația din Mediterana de Est, România oferind să împărtășească experiența cumulată în timpul procesului de la Haga, privind Insula Șerpilor, se arată într-un comunicat MAE.

Șeful diplomației române a reînnoit apelul la calm și la detensionarea situației prin dialog între părțile implicate, subliniind importanța găsirii unor soluții în acord cu dreptul internațional, fie prin negociere, fie prin recursul la justiția internațională, potrivit comunicatului.

Ministrul român de Externe a reiterat solidaritatea cu Cipru și întregul sprijin al României pentru eforturile în derulare la nivel UE, care vizează dezescaladarea și relansarea dialogului în regiune. În context, Bogdan Aurescu a arătat disponibilitatea de a împărtăși experiența dobândită de România în procesul de delimitare maritimă în Marea Neagră, soluționat de Curtea Internațională de Justiție de la Haga, în cadrul diferendului privind Insula Șerpilor.

Ministrul cipriot de Externe a mulțumit pentru poziția echilibrată, constructivă și principială a României și pentru deschiderea manifestată în ceea ce privește împărtășirea experienței acumulate în domeniul delimitărilor maritime, se mai arată în comunicat.

Discuția a prilejuit, totodată, un schimb de opinii privind evoluțiile din regiune, cu accent pe situația din Belarus. Bogdan Aurescu a reiterat, și cu această ocazie, susținerea fermă pentru democratizarea țării și respectarea drepturilor cetățenilor.

Cei doi demnitari au apreciat stadiul relațiilor bilaterale, menționând interesul pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării sectoriale. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța comunității românești care constituie o punte de legătură între cele două țări și a salutat cooperarea dintre cele două state pe tematica diasporei, inclusiv în baza Memorandumului de Înțelegere semnat în 2018 în acest domeniu și care produce efecte benefice concrete. Șeful diplomației române a adresat omologului său cipriot invitația de a efectua o vizită  la București, atunci când condițiile vor permite, propunere acceptată de interlocutor, potrivit comunicatului MAE.

Turcia a anunţat că extinde până în 12 octombrie operaţiunile navei sale Yavuz de explorare de zăcăminte de petrol şi gaze naturale într-o zonă disputată din apele teritoriale ale Ciprului, în Mediterana de Est. Mișcarea ar putea provoca tensiuni între guvernul cipriot grec şi Ankara, notează Reuters.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri