Sari la conținut

Două rețele de crimă organizată comandate de români au fost anihilate în Europa

Într-o singură zi, Organizaţia Europeană de Poliţie a anihilat două reţele de crimă organizată comandate de români.

În Scoţia conduceau bordeluri clandestine şi forţau tinere din România să se vândă pe bani. Opt tinere au fost salvate de poliţişti. La mii de kilometri distanţă, în Italia, alţi români erau vizaţi de descinderi.

„Reţeaua de criminalitate internaţională era compusă în mare parte din cetăţeni români specializaţi în fraude bancare la scară mare, falsuri de documente şi spălare de bani. Activitatea infractorilor a adus pierderi de cel puţin 1,2 milioane de euro”, informează Europol.

Pentru poliţiştii români nu este o surpriză că infractorii români sunt în toată Europa.

„Speculează problemele sociale şi se duc cu moduri de operare care au tradiţie. Faptul că infractorii români sunt vicleni, perverşi, asta este categoric o realitate”, spune Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

„Sigur că infractorul român nu e aşa, chiar un om lipsit de inteligenţă, ba chiar inteligent sau foarte inteligent. Nu îţi trebuie doar muşchi? Îţi trebuie şi minte, muşchi doar la idioţi, bâtă, viol, coasa, furca şi toporul”, spune Dumitru Coarnă, poliţist.

Un exemplu de infractori care au vrut să îşi exporte tehnica de furt sunt membrii clanului Duduienilor. Ei au brevetat furturile din camioane aflate în mers. Procurorii au descoperit că Duduienii aveau de gând să dea lovituri în Suedia cu această metodă.