Sari la conținut
News Alert

E. Hurezeanu: Mulți se întreabă dacă nu cumva un eșec al Greciei ar reactiva o hartă oricum foarte tulbure a Balcanilor

„Mulți încep să se întrebe, în ultimele zile, dacă nu cumva un eșec al Greciei n-ar reactiva o hartă a Balcanilor oricum foarte tulbure”, a declarat Emil Hurezeanu, în „Jurnalul de Seară”.

Acesta a menționat „tulburările din Macedonia, din ultimele săptămâni, unde au murit 14 polițiști și mai mulți militanți albanezi”. „Unii văd, mai ales sârbii, o încercare a albanezilor de a recrea Albania Mare. Sunt apoi, musulmanii nemulțumiți din Bosnia. Sârbii sunt nemulțumiți că ungurii le trag un zid la intrare, fără explicații. Se adaugă și Grecia, e și Bulgaria. Nici pentru noi n-ar arăta foarte bine această hartă, pe care, în ultimii ani, o credeam în curs de stabilizare”, a adăugat jurnalistul.

Acesta a adăugat, însă, că este posibil ca „lucrurile să se aranjeze”, potrivit presei germane. „Nimeni nu își imaginează, totuși, că doamna Merkel și domnul Hollande vor să accepte să intre în istorie ca gestionari ai perioadei când euro s-a prăbușit. Totuși, sunt proaspete în minte cuvintele Angelei Merkel, care spunea: Dacă eșuează euro, eșuează Europa”, a spus Emil Hurezeanu.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia.

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.  

Pe aceeași temă