Sari la conținut

EFECTELE REFERENDUMULUI DIN SCOȚIA. Premierul britanic promite autonomie sporită pentru toate cele patru ținuturi ale Regatului Unit

Foto: Mediafax

Scoţia rămâne în Regatul Unit. Rezultatele finale arată că 55% din locuitori au votat împotriva independenţei, faţă de doar 45% pentru. Diferenţa este mult mai mare faţă de estimările iniţiale care vorbeau de o cursă strânsă între cele două tabere.

Într-un discurs ţinut în această dimineaţă, şeful guvernului scoţian, Alex Salmond, principalul promotor al independenţei, şi-a recunoscut înfrângerea. La Londra a fost bucurie şi un mare sentiment de uşurare. Imediat după ce liderii secesionişti de la Edinburgh şi-au recunoscut înfrîngerea, a ieşit la rampă şi premierul britanic David Cameron. El a a felicitat ambele tabere pentru că s-au abţinut de la jigniri şi violenţe şi, mult mai important, a promis că nu doar Scoţia, ci şi celelalte trei naţiuni ale Regatului Unit - enlgezii, galezii si nord-irlandezii - vor primi mai multă autonomie faţă de guvernul şi parlamentul de la Londra. 

ACTUALIZARE 9:30 Premierul britanic David Cameron a promis, vineri, noi puteri celor patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit, după respingerea independenţei Scoţiei în cadrul referendumului organizat joi.

Așa cum Scoția va avea mai multă putere asupra treburilor interne, rezultă că Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie să aibă mai multe prerogative la rândul lor”, a spus premierul britanic.

DAVID CAMERON: „Naţiunea scoţiană şi-a spus cuvântul. Şi avem un rezultat clar. Scoţienii au păstrat intactă familia celor patru naţiuni ale noastre. Am fi putut încerca să blocăm referendumul, am fi putut încerca să-l anulăm, dar ca şi în cazul altor chestiuni esenţiale, trebuie să înfrunţi provocările, nu să te ascunzi de ele. (...) Acum, această dezbatere a fost tranşată pentru o generaţie sau aşa cum a spus Alex Salmond (şeful guvernului scoţian - n.r.), poate chiar pentru o viaţă întreagă. Deci nu vor mai fi dispute, nu vom mai relua referendumul, am auzit vocea clară a naţiunii scoţiene. (....) V-am auzit. Acum, avem şansa, o mare ocazie, de a schimba modul în care sunt guvernaţi britanicii, de a-l face mai bun. (...) Acest referendum a stârnit pasiuni puternice, a electrizat politica scoţiană, a captat imaginaţia tututor locuitorilor din Regatul Unit, va rămâne în memoria noastră ca o demonstraţie esenţială a forţei şi vitalităţii de care dispune democraţia noastră. (...) Este mai mult decât corect ca un nou acord pentru Scoţia să fie însoţit de noi acorduri pentru toate ţinuturile Regatului Unit”.

ACTUALIZARE 9: 10  Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că Regatul Unit trebuie să se reunească şi să meargă înainte, după respingerea independenţei Scoţiei la referendumul organizat joi.

„Este momentul ca Regatul nostru Unit să se reunească şi să meargă înainte", a declarat Cameron într-o intervenție de la sediul Guvernului din Londra. El a apreciat că problema independenţei Scoţiei este de acum rezolvată pentru „o generaţie”.

După numărarea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscripţii, 1.914.187 de persoane au votat împotriva independenţei, ceea ce reprezintă mai mult decât cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obţine o victorie în acest referendum, potrivit datelor oficiale anunţate de BBC.

În procente, 55,42 la sută din populaţia Scoţiei a votat împotriva independenţei, iar 44,58 la sută în favoarea ei.

ACTUALIZARE 9:00. Premierul britanic David Cameron a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care îi mulţumeşte celui care a condus campania pro-unionistă:


ACTUALIZARE 8:17 PREMIERUL Alex Salmond recunoaște rezultatul „democratic” al referendumului, dar subliniază proporția impresionantă a celor care au votat în favoarea independenței.

ACTUALIZARE 8:15 După numărarea voturilor în 29 din cele 32 de circumscripții, scorul celor care au respins independența s-a mărit, la 55% din sufragii. Vicepremierul scoțian a recunoscut înfrângerea.

ACTUALIZARE 7:15  După numărarea voturilor în 26 din cele 32 de consilii regionale, 54% dintre alegători au spus „NU” independenței, relatează BBC.   

______________

Birourile de vot s-au închis joi seara, la ora locală 22.00 (00.00, ora României) pentru referendumul privind independenţa Scoţie relatează AFP, preluată de Mediafax.

De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători înscrişi în liste, potrivit ultimelor estimări, s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea: "Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?" şi să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianţe care datează din 1707.

Peste 600.000 de scoţieni votaseră deja prin corespondenţă.

Cu o oră înainte de închiderea birourilor de vot, alegătorii continuau să vină pentru a-şi exprima opţiunea.

Cele 2.600 de birouri de vot deschise într-un teritoriu care reprezintă o treime din suprafaţa Marii Britanii trebuie de-acum să înceapă numărarea voturilor.

Ultimele sondaje creditau cu un uşor avans tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii, dar cu un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa.

Scoţia reprezintă 8,3 la sută din populaţia Marii Britanii şi 9,2 la sută din Produsul Intern Brut.  

Războaie, invazii şi măceluri. De mai bine de opt secole, Scoţia şi Anglia împart un destin tumultuos, iar reconcilierea a venit târziu. Mai exact, în 1707, când cele două ţări rivale au fondat Regatul Marii Britanii.

Un mesaj pentru scoţieni a venit de la preşedintele american Barack Obama. „Sper ca Marea Britanie să rămână puternică, robustă şi unită!'”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter. El a subliniat că Regatul Unit este un partener extraordinar pentru America şi o forţă pentru bine într-o lume instabilă.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy, confruntat în ţara sa cu mişcări separatiste, pledează pentru o Scoţie ca parte a Marii Britanii.

Pe aceeași temă