Sari la conținut

Explozie în fața Parlamentului de la Kiev: un mort și aproape 100 de răniți

Violenţele în faţa Parlamentului din Kiev au izbucnit după ce manifestanţii au aflat că deputaţii au aprobat amendamentele propuse Constituţiei. Noile prevederi urmează să confere statut special regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Protestatarii au încercat să intre în clădirea legislativului, dar au fost opriţi de cordoanele de securitate. O persoană din mulţime a aruncat o grenadă către scutieri, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene.

Manifestanţii susţin că, odată votat statutul special al regiunilor separatiste, acestea se vor apropia şi mai mult de Rusia.

„Legea înseamnă graniţă deschisă cu Rusia şi refacerea infrastructurii din Donbass, care a fost distrusă de ei şi de Putin, şi dezvoltarea ei accelerată. Înseamnă că toţi banii pe care îi are Ucraina îi va cheltui acolo”, spune un protestatar.

Tensiuni au fost şi în Parlament, în timpul dezbaterilor. Unii dintre deputaţii coaliţiei aflate la putere s-au opus aprobării amendamentelor.

„Constituţia pe care o analizăm acum în primă lectură este baza pe care poate fi construită o ţară europeană, unită şi suverană. Niciodată în viaţa mea nu mi-aş permite să votez pentru un statut special pentru cineva”, a spus Volodimir Groisman, preşedintele Radei Supreme.

Proiectul de reformă constituţională, prevăzut în acordul de la Minsk, a provocat numeroase dezbateri în Ucraina, unde mulţi îl consideră drept o recunoaştere a dreptului separatiştilor de a se auto-guverna. În schimb, liderii occidentali cred că aceasta este singura modalitate de a pune punct conflictului din estul Ucrainei, care a făcut până acum aproape 7.000 de morţi.


ACTUALIZARE 15.51. Persoana care a aruncat grenada a fost reținută, a anunțat șeful poliției din Kiev. Bilanțul exploziei a ajuns la un mort și aproape 100 de răniți.  


ACTUALIZARE 15.35. Numărul răniților a ajuns la 90, transmit agențiile de presă internaționale.


 Parlamentul de la Kiev a avizat, astăzi, un controversat set de amendamente aduse Constituţiei, prin care este recunoscut un grad mai mare de autonomie al regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Şedinţa Parlamentului a fost extrem de tensionată. Parlamentarii naţionalişti au boicotat lucrările plenului în timp ce sute de oameni se aflau în faţa Legislativului pentru a contesta la rândul lor proiectul de lege. Oamenii spun că acesta este doar primul pas spre destrămarea Ucrainei.

Amendamentele aduse Constituţiei au fost formulate de preşedintele Petro Poroşenko şi reprezintă una dintre prevederile acordului de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.