Guvernul german intenționează să legalizeze cannabisul. Decizia Berlinului ar putea creea un precedent în UE

Data actualizării: Data publicării:
legalizarea cannabisului germania berlin marijuana
Germania plănuiește să decriminalizeze achiziția și deținerea de cantități restrânse de cannabis în cadrul unui proiect de lege mult așteptat. Foto: Profimedia Images

Germania plănuiește să decriminalizeze achiziția și deținerea de cantități restrânse de cannabis în cadrul unui proiect de lege mult așteptat care ar livra promisiunea privind reglementarea consumului de marijuana lansată de coaliția de centru-stânga care a venit la putere anul trecut, transmite Politico.

Reforma legislativă, ajunsă pe surse în ziarul RND miercuri, ar permite vânzarea de cannabis în magazine licențiate și posibil farmacii, însă va interzice reclamele care promovează consumul.

Așa-zisul document-reper care a circulat în discuțiile din guvern reprezintă un pas important către propunerea și adoptarea legislației care ar putea intra în vigoare în acest mandat parlamentar. În ceea ce privește semnificația acesteia, reprezintă un pas decisiv către legalizare în cea mai populată națiune UE și posibil o oportunitate uriașă pentru industria de cannabis nord-americană care a profitat deja de pe urma experienței SUA.

Câteva state europene, precum Portugalia, au decriminalizat deja cannabisul, însă multe altele vor să vadă cum funcționează reformele Germaniei înainte de a face o mișcare.

Documentul este rezultatul unei analize extinse a lui Burkhard Blienert, comisarul german privind drogurile narcotice, care a trebuit să mulțumească diverse grupuri de interese și trei partide din coaliție diferite care au promis legalizarea în noiembrie 2021.

Planul său, pe care legislația se va baza odată ce restul guvernului cancelarului Olaf Scholz este de acord, va decriminaliza cumpărarea și posesia de până la 20 de grame de cannabis pentru adulți. Ar fi de asemenea legală cultivarea a până la două plante de cannabis acasă.

Cannabisul ar putea fi astfel vândut în magazine licențiate și de asemenea posibil în farmacii pentru a putea acoperi mai bine zonele rurale ale Germaniei. Sunt de asemenea luate în considerare „magazinele de specialitate cu opțiuni de consum” sau așa cum mai sunt cunoscute – „coffee shop-uri”. Germania a permis vânzarea de cannabis medical în farmacii încă din 2016.

De asemenea, ar trebui să fie o limită de 15% a THC, substanța psihoactivă, în cannabisul care este vândul legal. Pentru tinerii adulți cu vârste de la 18 la 21 de ani, cannabisul nu ar trebui să conțină mai mult de 10% THC. În cele din urmă, cannabisul vândut în Germania ar trebui să fie produs intern pentru a evita conflictele cu legislația internațională.

„Nenecesar de restrictiv”

Din nefericire pentru Blienert, nu toată lumea din coaliție agreează planul său și s-ar putea să treacă prin schimbări suplimentare pentru a comanda majoritatea parlamentară necesară pentru a aplica reformele, despre care legiuitorii spun că s-ar putea întâmpla anul viitor.

„Nenecesar de restrictiv!” a spus Kristine Lutke, lidera privind politica drogurilor din cadrul Partidului Democrat Liber, una dintre cele trei formațiuni din coaliția de guvernare semafor. Plafoanele pe THC, limitele pe posesie și regulamentele mai stricte pentru cei sub 21 de ani „vor face consumatorii să meargă către piața neagră. Un dezastru pentru tineri, sănătate și protecția consumatorului”, a scris ea pe Twitter.

Kirsten Kappert-Gonther, vicepreședinte a comisiei de sănătate din partea Verzilor, a criticat „obediența anticipativă” atunci când vine vorba de importul de cannabis. A nu importa și a respecta legislația UE „rudimentară” ar putea însemna că cererea pentru cannabis nu poate fi atinsă. O discrepanță pe care piața neagră ar umple-o.

Însă, există un sprijin mai mare din partea Social-Democraților lui Blienert.

Dezbaterea va fi urmărită cu atenție la nivel internațional. Nu doar pentru că Germania este cea mai mare economie din UE și joacă un rol de model în acest caz, ci și pentru că este urmărită o legalizare holistică, cu reglementări, controale și transparență de-a lungul lanțului valoric, având în vedere că în Germania nimic nu este lăsat în voia sorții.

Ministerul Sănătății, într-un răspuns de la solicitarea de comentarii adresată de Politico, spune că guvernul de coaliție încă nu a căzut de acord pe o propunere comună privind legea cannabisului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri