Klaus Iohannis: România este dispusă să acorde asistenţă Serbiei pentru aderarea la UE

Data publicării:
27758

Cei doi şefi de stat au discutat despre relaţiile economice, dar şi despre drepturile minorităţilor, preşedintele urmând să aibă o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii române din Serbia, la finalul vizitei oficiale de o zi pe care o face în ţara vecină, scrie Mediafax.

Aş dori să încep prin a reafirma interesul şi importanţa pe care România le acordă relaţiilor cu statele din Balcanii de Vest şi stabilităţii regionale. Este în interesul statelor noastre, al regiunii şi al Uniunii Europene în ansamblul său ca în această regiune să fie stabilitate și pace. În discuţiile cu domnul Preşedinte Nikolici am subliniat că România susţine clar perspectiva europeană a Serbiei şi a statelor din regiune. Serbia merită să fie recompensată pentru eforturile semnificative de reformă făcute până în prezent. Sperăm ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE să demareze în acest an. Cunoaştem din proprie experienţă dificultăţile și eforturile pe care le presupun întregul proces de pregătire și negociere a aderării la UE. De aceea am exprimat disponibilitatea şi deschiderea deplină a României de a oferi asistenţă Serbiei în domenii relevante pentru procesul de integrare, dacă Serbia, sigur, dorește acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În privința agendei economice, România și Serbia își propun o serie de proiecte comune.

„Ne propunem o serie de proiecte comune în domenii importante precum infrastructura - și aș menționa aici autostrada Timişoara-Belgrad, cooperarea transfrontalieră şi interconectivitatea energetică. România este interesată de perspectiva efectuării unor exporturi de energie electrică către Serbia, respectiv către piaţa regională din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activează pe cele două pieţe”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, vizită oficială în Serbia: „Există interes de ambele părţi pentru proiecte de infrastructură”

În privința minorităţilor naţionale şi drepturilor lor, președintele Klaus Iohannis a declarat că a căzut de acord cu președintele Tomislav Nikolici „că este de datoria noastră, a autorităţilor din cele două state, să acționăm hotărât pentru consolidarea rolului minorităților română din Serbia şi sârbă din România, ca punte solidă de legătură între noi. România este întru totul deschisă la o cooperare bilaterală cât mai strânsă pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu care încă persistă şi care, aşa cum se cunoaşte, au deosebită relevanţă şi din perspectiva procesului de integrare europeană”. 

Cei doi șefi de stat au mai discutat despre migraţia ilegală, dar și modalităţile de cooptare a Serbiei la Politica Energetică a UE.

Klaus Iohannis va avea întâlniri şi cu prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vučici, dar şi cu preşedintele Parlamentului, Maja Gojkovici, iar un punct important pe agenda vizitei oficiale de o zi va fi întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii românilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri