Londra renunţă să mai construiască o nouă navă amiral, dorită de Boris Johnson

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak
Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images.

Guvernul britanic, nevoit să facă economii la buget, a renunţat luni să mai construiască o nouă navă amiral, dorită de fostul premier Boris Johnson ca un „stindard naţional” al intereselor comerciale ale Marii Britanii după Brexit, relatează AFP.

Construcţia unei astfel de nave, anunţată cu mândrie în 2021 de fostul lider conservator, trebuia să furnizeze o platformă mondială pentru produsele companiilor britanice, precum şi pentru negocierile comerciale şi diplomatice ale ţării.

Estimată la 250 de milioane de lire (286 de milioane de euro), construcţia acestei nave amiral, gândită ca un succesor al celebrului iaht regal Britannia, nu este totuşi compatibilă cu reducerile bugetare pe care şi le-a impus noul guvern al lui Rishi Sunak în plină criză a costului vieţii.

Ministrul Apărării, Ben Wallace, a anunţat astfel luni că va opri „licitaţia privind nava naţională” pentru a prioritiza construcţia unei nave de supraveghere (MROSS) în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Wallace le-a spus deputaţilor britanici că nava MROSS „ar proteja infrastructuri civile şi de apărare sensibile” şi „ne-ar creşte capacităţile de a detecta ameninţări submarine”, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Construcţia navei amiral trebuia să înceapă în acest an şi să se încheie în patru ani. Ea urma să fie prima navă amiral în serviciu de după 1997, dată la care Royal Yacht Britannia, folosit de Regina Elisabeta a II-a şi familia sa pentru turnee în lume, a încetat să mai navigheze.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri