MAE: O grevă ar putea afecta funcționarea a cinci aeroporturi din Portugalia. 200 de zboruri au fost anulate la Lisabona

Data actualizării: Data publicării:
oameni in aeroport
Aeroporturile din Lisabona, Porto, Faro, Funchal şi Porto Santo ar putea fi afectate de o grevă care are loc duminică în Portugalia. Foto: Getty Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe românii care tranzitează sau intenţionează să călătorească în Portugalia că lucrătorii unei companii care efectuează servicii de manipulare pentru aeroport se află, duminică, în grevă, existând posibilitatea ca acest lucru să afecteze funcţionarea aeroporturilor din Lisabona, Porto, Faro, Funchal şi Porto Santo. Totodată, 200 de zboruri au fost anulate, sâmbătă, pe aeroportul din Lisabona în prima zi de grevă a lucrătorilor companiei Groundforce. Alte anulări ar putea urma înainte ca acțiunea să se finalizeze la sfârșitul zilei de duminică, potrivit companiei care administrează aeroporturile portugheze, ANA.

Potrivit MAE, compania Groundforce Portugal a anunţat că lucrătorii săi se vor afla în grevă până duminică la ora 24:00. Cetăţenilor români li se recomandă să contacteze companiile aeriene şi să se informeze cu privire la situaţia zborului înainte de a se îndrepta spre aeroport.

De asemenea, precizează MAE, aceştia pot suna la numerele:+351.213.966.463, +351.213.960.866, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă, conform Agerpres.

Cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351. 927.411.628.

200 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Lisabona

O purtătoare de cuvânt pentru Uniunea Tehnicienilor din Aeroporturi, care a anunțat greva, a declarat pentru agenția locală Lusa că aproape 100% dintre lucrători s-au raliat, sâmbătă, la greva din Lisabona, cel mai aglomerat aeroport din țară, transmitea sâmbătă Reuters.

Greva a avut un impact uriaș asupra companiei aeriene portugheze TAP, care folosește serviciile Groundforce, însă nu a afectat companiile low cost.

Lucrătorii cer ca această companie, care are serioase probleme financiare din cauza pandemiei de Covid, să plătească salariile fără întârzieri și totodată să acorde plățile de sărbători.

Greva afectează în principal operațiunile de pe aeroportul din Lisabona și are un mic impact asupra celorlalte nouă aeroporturi, a declarat directorul ANA, Thierry Ligonnière.

“Anticipăm dificultăți mâine (duminică – n.red.) și o reîntoarcere progresivă la normal luni”, le-a spus acesta reporterilor.

Groundforce este deținută în procent de 50,1% de către firma portugheză Pasogal iar 49,9% aparține grupului TAP-Air, care la rândul său este controlat în proporție de 72,5% de către statul portughez.

TAP s-a oferit să împrumute banii necesari pentru Groundforce pentru a plăti vacanțele angajaților, însă propunerea a fost refuzată de către compania de servicii de manipulare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri