Ministrul bulgar de interne e optimist că România și Bulgaria vor adera la Schengen în acest an: Avem o strategie comună

Data actualizării: Data publicării:
7708acb9-390d-424f-8583-1f052f19eafb
Masa rotundă a Consiliului european Justiție și Afaceri Interne. Foto: consilium.europa.eu

Ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov a declarat marţi, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, că este optimist în privinţa unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen în acest an, şi a afirmat că o decizie poate fi luată atât în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, cât şi într-o reuniune extraordinară, transmite Agerpres.

Ministrul bulgar de interne a declarat pentru jurnaliştii români de la Bruxelles că România şi Bulgaria au în prezent o strategie comună care „este de a continua să facem ce este necesar şi să cooperăm”.

În context, el a precizat că are consultări cu omologul român Cătălin Predoiu la fiecare Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne.

Întrebat dacă este optimist privind o decizie favorabilă privind aderarea la Schengen a celor două ţări până la finalul acestui an, el a răspuns afirmativ.

„Nu pot exclude un consiliu extraordinar, dar această decizie poate fi luată şi în alt consiliu sau COREPER, prin procedură scrisă”, a spus Kalin Stoianov, precizând că nu preferă vreo procedură în detrimentul alteia.

„Totul este posibil şi lucrurile vor deveni mai clare în următoarele săptămâni”, a dat el asigurări.

În reuniunea de marţi a miniştrilor de interne din UE nu a mai avut loc un vot privind aderarea României la Schengen, aşa cum figura pe agenda iniţială, ci doar o discuţie privind situaţia la zi a acestui dosar, conform ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie.

Surse guvernamentale de la Bucureşti au anunţat săptămâna trecută că România nu va cere un vot la Consiliul JAI din 4-5 decembrie şi că există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, unde ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Ministrul de interne român Cătălin Predoiu a refuzat marţi, la Bruxelles, să comenteze asupra acestor scenarii, numindu-le „speculaţii”, dar a afirmat totuşi că „există timpul necesar pentru continuarea discuţiilor şi luarea deciziilor şi există şi formatele diplomatice şi instituţionale necesare pentru a organiza aceste decizii”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri