Parlamentul European a dezbătut interzicerea avorturilor în Polonia. Ce au susținut europarlamentarii români

Data actualizării: Data publicării:
plenul parlamentului european
Majoritatea Parlamentului European a condamnat decizia guvernului polonez de a interzice aproape în totalitate avortul. Foto: Profimedia Images

Eurodeputații au dezbătut, marți, decizia Tribunalului constituțional din Polonia de a interzice aproape în totalitate avortul. Printre aceștia, reprezentanții României au fost Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, și Ramona Strugariu, europarlamentar USR-PLUS parte a grupului Renew. Terheș a susținut că eurodeputații antevorbitori au manifestat un “dublu standard”. Strugariu a spus “dacă domnul Kaczyński și liga sa ar fi avut un avort, ar fi știut că nu e o alegere ușoară”.

Cristian Terheș, europarlamentar membru PNȚCD (grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni):

“Am ascultat cu mare atenție ce au spus colegii anteriori despre pretinsa abolire a avortului în Polonia.

Pentru orice observator independent este șocant să constate dublul standard pe care îl manifestați atât la adresa statului de drept și a ordinii constituționale a statelor membre din UE. Atât reprentanții Consiliului cât și a Comisiei au spus «UE nu are competență în chestiunile legiferării avortului, tema fiind una ce ține de statele membre».

Cu toate acestea, 17 antevorbitori au vorbit despre acest subiect pur și simplu din perspectivă ideologică, fără a explica cu argumente juridice de ce din punct de vedere legal decizia Tribunalului Consituțional din Polonia nu ar fi corectă.

În decizia din 22 oct 2020, Curtea Constituțională a stabilit că avortul pe motive genetice sau malformații încalcă prevederea constituțională ce garantează dreptul la viață a oricărei persoane. Niciun antevorbitor ce critică această decizie nu explică de ce precedentul ce se dorește creat la nivelul UE de a decide cine trăiește și cine moare ar fi în conformitate cu statul de drept.

Prin pozițiile majoritare expirmate azi de a vorbi doar despre dreptul femeilor de a comite avort dar a nu vorbi și despre dreptul copiilor nenăscuți de a trăi condamnați pur și simplu UE la moarte”.

Ramona Strugariu, europarlamentar membru USR-PLUS (Renew):

„Vin dintr-o țară unde mii de femie și-au pierdut viețile în anii comunismului pentru că nu aveau de ales.

Sunt nepoata unei femei care a suferit imens pentru că nu a avut de ales. M-am născut și am fost crescută în această țară, dar țara a crescut și am devenit o femeie liberă.

Dacă domnul Kaczyński și liga sa ar fi avut un avort, ar fi știut că nu e o alegere ușoară. Este una dintre cele mai grele decizii pe care le poate lua cineva în căutarea unei vieți sigure și demne.

Fiecare femeie are dreptul la o astfel de viață, la astfel de opțiuni de a-și decide viitorul. Fiecare lider sau entitate care nu înțelege asta, nu are ce căuta în acest secol, în UE și în comunitatea noastră de valori.

Sunt cu voi, femei ale Poloniei. Și da, și eu sunt nepoata uneia dintre acele vrăjitoare care n-au ars”.

Eurodeputatul grupului Renew, Dragoș Tudorache, susține că legea nu va împiedica femeile să să avorteze, ci “multe femei vor face în continuare avort în condiții insalubre, prin metode improvizate și invazive, punându-și astfel viața în pericol”.

„Am dezbătut, astăzi, în plen situația revoltătoare din Polonia. Poziția mea este clară: dreptul de a decide asupra propriului corp îi aparține femeii, nu legislatorului.

Ceea ce se întâmplă în Polonia corespunde unui scenariu obscur din evul mediu și este în total dezacord cu tot ceea ce reprezintă Uniunea Europeană. Lupta pentru egalitatea de gen și pentru drepturile și libertățile femeilor se duce de decenii. Acest regres major nu trebuie permis nicăieri în lume, cu atât mai puțin în inima Uniunii Europene. Polonia trebuie să fie integrată în Uniune și prin valori.

Legea introdusă de guvernul polonez care interzice avortul nu va împiedica femeile să aleagă în continuare să avorteze. Consecința va fi alta. Multe femei vor face în continuare avort în condiții insalubre, prin metode improvizate și invazive, punându-și astfel viața în pericol.

Ceea ce ar trebui să facă legislatorii pentru a sprijini femeile este să ofere un cadru propice pentru sănătatea acestora. Prima măsură pentru a evita avortul, care e o traumă pentru fiecare femeie care ia această decizie, trebuie să fie promovarea educației sexuale și a sănătății reproductive, pentru a preveni sarcinile nedorite. Femeile trebuie sprijinite, nu intimidate.

Ca cetățean european, sunt solidar cu protestatarele din Polonia. Ca reprezentat al Uniunii Europene, susțin dreptul la libertatea de a alege a femeilor și voi continua să lupt pentru aceste drepturi în Parlamentul European”, a scris acesta pe Facebook.

Majoritatea membrilor din Legislativul European au atacat, marți, interdicția aproape în totalitate a avorturilor, câțiva argumentând că a fost o încălcare fundamentală a drepturilor femeilor.

Chiar dacă unii au lăudat autoritățile de la Varșovia pentru ceea ce ei au numit o apărare a valorilor creștine și vieții umane, mulți dintre grupurile politice majore au criticat măsura impusă în națiunea Romano-Catolică.

Comisarul pentru egalitate din UE, Helena Dalli, a recunoscut că UE nu are un control legal asupra modului în care statele membre reglementează avortul, însă a spus că vede decizia ca un semn al deteriorării drepturilor sexuale și de reproducere ale femeilor din statul european, potrivit ABCNews.

Polonia a interzis avorturile, mai puțin în caz de viol, incest sau când viaţa mamei este în pericol

Dezbaterea vine după ce decizia curții constituționale din Polonia, care a dus la o interdicție aproape în întregime a avortului, a intrat în efect la sfârșitul lunii ianuarie.

Tribunalul constituţional a interzis în octombrie întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, statuând că aceasta este "incompatibilă" cu textul Constituţiei, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor întreruperilor de sarcină, exceptând în cazul celor rezultate după un viol sau un incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

După anunţarea hotărârii Tribunalului, reformat de partidul ultra-catolic Lege şi Justiţie (PiS), la putere, şi care s-a conformat cererilor acestuia pe 22 octombrie, manifestaţii în masă au avut loc în toată Polonia împotriva acestei măsuri.

În prezent, se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri