Partidul Poporului, unul dintre cele mai mari partide din Spania, este acuzat din nou de corupție

Data actualizării: Data publicării:
Mariano Rajoy vorbeste cu un interlocutor.
Mariano Rajoy, fost premier al Spaniei. Foto: GettyImages

Procesul pentru corupţie împotriva Partidului Poporului (PP, conservator) din Spania a început luni, cu numai şase zile înainte de alegerile parlamentare din regiunea Catalonia, aflată în criză.

Principalul inculpat, fostul trezorier Luis Barcenas, care ispăşeşte deja o pedeapsă de 29 de ani de închisoare, a promis că va face alte dezvăluiri explozive cu privire la sursele de finanţare ilegale ale partidului, transmite Agerpres.

Former Popular Party's Treasurer Luis Barcenas Appears In Court
Luis Barcenas. Foto: GettyImages

Judecătorii spanioli au stabilit deja, în cadrul unui alt proces, că Partidul Poporului a primit donaţii nedeclarate vreme de decenii şi a oferit în schimb contracte publice unor oameni de afaceri. Partidul a fost amendat, iar Barcenas şi alţi foşti politicieni şi oameni de afaceri au primit pedepse cu închisoarea.

Acum Barcenas a declarat că va dezvălui noi detalii cu privire la presupuse practici ilegale de finanţare ale partidului care, potrivit lui, aveau loc cu ştiinţa fostului lider al PP Mariano Rajoy, ex-premier. Acesta din urmă, care neagă că ar fi fost la curent cu aceste ilegalităţi, va fi chemat în faţa tribunalului în calitate de martor.

Noul proces survine într-un moment dificil pentru cea mai mare forţă de opoziţie din Spania, care a deţinut puterea până în 2018. Potrivit sondajelor, PP riscă să fie înfrânt de partidul populist de dreapta Vox în alegerile regionale ce vor avea loc sâmbătă în Catalonia.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri