Peste 100.000 de francezi au protestat împotriva vaccinării și certificatelor Covid. Două centre de vaccinare au fost vandalizate

Data actualizării: Data publicării:
protestatari francezi imbracati in combinezoane si masti albe pe strada
Zeci de mii de francezi au protestat sâmbătă împotriva noilor măsuri anti-Covid ale guvernului. Foto: Profimedia Images

Peste 100.000 de francezi au protestat, sâmbătă, împotriva vaccinării şi a certificatelor COVID la Paris, Strasbourg, Lille şi la Montpellier. Protestatarii au scandat „Libertate!” şi au purtat semne care denunţau o „dictatură sanitară” a preşedintelui Macron, transmite Mediafax. Totodată, două centre de vaccinare au fost vandalizate.

Mii de oameni au mărşăluit sâmbătă în Franţa pentru a protesta împotriva vaccinărilor obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii şi a permiselor COVID-19, documente care vor fi necesare pentru a intra în restaurante şi alte locuri.

Un marş ţinut la Paris şi condus de un politician de extremă dreaptă şi poziţionat anti-vaccin a atras o mulţime neobişnuit de mare, crescută de furia determinată de noile reguli ale virusului, anunţate săptămâna aceasta de preşedintele francez Emmanuel Macron.

De asemenea, au avut loc demonstraţii la Strasbourg - în est, Lille - în nord, Montpellier - în sud şi în alte părţi ale Franţei. Se estimează că pe străzi au ieşit peste 100.000 de oameni, potrivit Le Parisien, în 136 de regiuni ale Franţei.

Măsurile lui Macron vizează încetinirea răspândirii variantei Delta a coronavirusului şi protejarea spitalelor de o nouă creştere a îmbolnăvirilor.

Preşedintele a ordonat tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii să fie vaccinaţi până la 15 septembrie şi a anunţat că vor fi necesare certificate speciale Covid-19 în toate restaurantele, barurile, spitalele, centrele comerciale, trenurile şi avioanele.

Pentru a obţine un permis, care va fi necesar la restaurante începând de luna viitoare, oamenii trebuie să fie complet vaccinaţi, să se fi recuperat recent după virus sau să aibă un test de virus negativ.

Măsurile au determinat un număr record de persoane să se înscrie pentru vaccinări în ultimele zile, dar au provocat şi furie în rândul anumitor grupuri.

Citește și: Macron anunță că Franța ia în calcul vaccinarea obligatorie pentru toată populația, după personalul sanitar

Centre de vaccinare vandalizate

Două centre de vaccinare au fost prădate în Franța, în timpul protestelor împotriva măsurilor sanitare ale guvernului, conform BBC.

O locație din sud-estul Franței a fost vandalizată, vineri noapte și inundată cu furtunuri de stingere a focului, potrivit autorităților.

Sâmbătă, o altă clinică din sud-vest a fost parțial distrusă în ceea ce presa locală numește un atac de incendiere.

Martine Wonner le-a spus protestatarilor să “asedieze” birourile legiuitorilor care au susținut politicile guvernamentale privind pandemia.

Sceptică renumită față de vaccinurile Covid, Wonner ar putea fi chemată în justiție și a fost forțată să demisioneze, duminică, din grupul de opoziție din parlament. Ea a spus că vorbele sale au fost răstălmăcite.

Acte de violență și vandalism au mai avut loc de câteva ori împotriva parlamentarilor care au sprijinit noile reglementări privind vaccinarea.

Săptămâna trecută, un panel de oameni de știință care au consiliat guvernul francez a avertizat că un al patrulea val ar putea veni în următoarele luni. Doar puțin peste jumătate din populație a primit prima doză iar mai puțin de 40% ambele doze.

Sondajele au sugerat că există o ezitare răspândită față de vaccinuri în Franța. Unstudiu publicat de Ipsos anul trecut arată că doar 40% din oamenii chestionați în Franța intenționai să se vaccineze.

A treia zi cu peste 10.000 de noi infectări cu coronavirus în Franța

Statul francez a raportat, duminică, peste 12.500 de cazuri noi de Covid-19, fiind a treia zi consecutivă când numărul infecţiilor a depăşit numărul de 10.000, în condiţiile în care răspândirea variantei mai contagioase Delta a dus la accelerarea creşterii, transmite Reuters.

Ministerul Sănătăţii a precizat totuşi că cele 12.532 de cazuri noi raportate duminică includ cazuri care nu au fost publicate cu o zi înainte. Numărul total al cazurilor de la începutul epidemiei a ajuns la 5,87 milioane.

”Datele zilnice publicate astăzi (+12.532) nu trebuie să fie interpretat ca o creştere excepţională a numărului de cazuri zilnice, într-un context al unei dinamici puternice în evoluţia numărului de cazuri”, arată o notă publicată pe site-ul ministerului.

Sâmbătă au fost raportate 10.949 de cazuri, iar vineri 10.908.

De asemenea, 891 de bolnavi de coronavirus se află la terapie intensivă, în creştere cu o persoană, faţă de ziua precedentă, în timp ce numărul total al deceselor în spitale a crescut cu 5, la 111.472.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri