PPE ține cu dinții de Comisia Europeană. Siegfried Mureșan: Îl susținem în continuare pe Weber

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
manfred weber shutterstock_1171060870
FOTO: Shutterstock

Grupul PPE din Parlamentul European nu renunță la candidatura lui Manfred Weber la președinția Comisiei Europene, a declarat Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului parlamentar al popularilor europeni pentru Digi24.ro. Declarația vine după ce Frans Timmermans, candidatului socialiștilor europeni, a fost propus, ca soluție de compromis, pentru a conduce Comisia, în detrimentul candidatului popularilor.

Vicepreședintele grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a declarat pentru Digi24.roimpasul se datorează faptului că socialiştii europeni, împreună cu gruparea preşedintelui Macron, au pus sub semnul întrebării legitimitatea victoriei PPE la alegerile europarlamentare şi, astfel, legitimitatea candidatului nostru pe care noi l-am prezentat oamenilor chiar înaintea alegerilor europarlamentare, a domnului Manfred Weber”.

Mureșan mai spune că grupul PPE nu a fost consultat în ceea ce privește o posibilă desemnare a lui Frans Timmermans dar și că grupul PPE susține în continuare candidatura lui Manfred Weber.

Noi, PNL, şi grupul PPE din PE, am decis că susţinem în continuare candidatura lui Manfred Weber pentru poziţia de preşedinte al CE. Aceasta este ultima decizie luată de grupul PPE săptămâna trecută, miercuri. De atunci nu există o altă poziţie oficială a grupului PPE, orice variantă de candidatură a candidatului socialiştilor europeni care au pierdut, de altfel, alegerile şi în România cât şi la nivel european, nu a fost discutată şi nu se bucură de sprijinul grupului PPE din PE. Nici şefii de state şi guverne ai PPE nu au acordat ieri susţinerea candidaturii domnului Timmermans, pe bună dreptate, deoarece PPE a câştigat alegerile şi este îndreptăţit să deţină funcţia de preşedinte al CE”, a mai spus europarlamentarul.

În condițiile în care șefii de state și guverne din Consiliul European nu au reușit să ajungă la un compromis în ce privește conducerea noului executiv european, negocierile se vor prelungi de-a lungul următoarelor zile.

Mureșan mai spune că o posibilă soluție de compromis ar fi alegerea unui președinte al CE din rândurile PPE, altul decât Manfred Weber dar și că speră ca majoritatea în Parlament să fie făcută cu, și în jurul PPE: „Eu sper să recunoască victoria noastră şi să facă o majoritate pro-europeană, stabilă, cu noi şi nu o încrengătură de conjunctură cu extremiştii pentru a-şi impune un preşedinte al CE împotriva voinţei altor politicieni pro-europeni cum suntem noi”. O desemnare a lui Frans Timmermans fără consultarea grupului PPE din Parlament ar duce la „riscul semnificativ ca domnia sa (n.r. - Timmermans) să fie respins la vot”, a concluzionat Siegfried Mureșan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri