Premierul britanic dă asigurări că imigrația românilor nu va fi similară cu cea a polonezilor

Data publicării:
cameron5287793-AFP Mediafax Foto-Carl Court

Argumentul premierului este că în urmă cu zece ani Marea Britanie a fost printre puținele țări UE care și-au lăsat piața muncii liberă și de aceea fluxul imigranților polonezi s-a îndreptat către Marea Britanie, fiind una dintre puținele destinații accesibile. Acum, spune premierul, situația e diferită: toate țările UE vor fi nevoite să-și deschidă piața muncii pentru români și bulgari.

Asigurările premierului intervin după ce unii experți au sugerat că mii de bulgari și români și-ar putea căuta de lucru în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014, scrie The Telegraph.

Când Polonia s-a alăturat Uniunii Europene, în 2004, peste un milion de cetățeni au venit în Marea Britanie, în ceea ce a constituit unul dintre cele mai ample valuri de imigranți din această țară. Totuși, David Cameron nu crede că numărul românilor și bulgarilor va fi comparabil.

„Când o țară se alătură Uniunii Europene, poți institui tranzitoriu controale pentru o perioadă de șapte ani. Precedentul guvern, care era în funcție când Polonia și alte țări est-europene au aderat la UE, nu a instituit aceste controale. Și pentru că celelalte țări au făcut-o, am avut de-a face cu o mulțime uriașă de oameni din Polonia și celelalte țări. De data aceasta, pentru că resticțiile pentru români și bulgari au fost instituite, nu le ridicăm numai noi, se întâmplă peste tot în Europa. Deci, nu cred că vor avea o situație similară cu cea a polonezilor”, a declarat premierul David Cameron.

La începutul acestui an, organizația Migration Watch estima că 50.000 de români și bulgari vor veni anual în regat după ridicarea restricților de pe piața muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri