Primarii Varşoviei şi Budapestei sunt nemulțumiți că Polonia și Ungaria blochează planul de relansare al UE şi cer acces la fonduri

Data publicării:
bani, fonduri UE, euro
Parlamentul European şi ţările UE au stabilit bugetul pentru 2022. Foto: Getty Images

Primarii liberali ai Varşoviei şi Budapestei critică denunţat luni blocarea „iresponsabilă” de către guvernele Poloniei și Ungarei a planului de relansare economică a Uniunii Europene. Ei cer ca fondurile europene să le fie acordate direct, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Aceste guverne continuă să fie iresponsabile prin vetoul lor”, a spus primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski,, într-o videoconferinţă cu omologul său de la Budapesta.

„Dacă acest lucru va continua, noi credem că Uniunea Europeană ar trebui să le permită aleşilor locali să utilizeze o parte a banilor în mod direct”, a adăugat el.

„Noi am trimis o scrisoare tuturor şefilor instituţiilor UE pentru a enunţa cu claritate poziţia noastră”, a precizat edilul.

europene pentru marile oraşe, ocolind administraţiile centrale.

„Reprezentăm milioane de cetăţeni şi suntem ataşaţi Europei, ca şi instituţiilor europene”, a spus și primarul Budapestei, Gergely Karacsony, precizând că, împreună cu omologul său de la Varşovia, vorbeşte în numele a 249 autorităţi locale de opoziţie din cele două ţări.

Capitala Poloniei şi cea a Ungariei, două ţări guvernate de suveranişti, sunt administrate de opoziţie.

Guvernele de la Budapesta şi Varşovia blochează adoptarea planului de relansare de 750 miliarde de euro, refuzând condiţionarea primirii fondurilor de respectarea statului de drept.

Liderii UE vor încerca să găsească o soluţie de ieşire din criză la summitul prevăzut să aibă loc joi şi vineri.

„Trebuie să respectăm toţi statul de drept, este de cea mai mare importanţă, este indispensabil pentru coeziunea noastră”, a mai spus primarul Trzaskowski, un eurofil, în numele principalei forţe poloneze de opoziţie.

În 2019, capitalele Budapesta, Varşovia, Praga şi Bratislava au încheiat un „pact al oraşelor libere” pentru a propune o alternativă la „populismul” guvernelor ţărilor lor şi a strânge legăturile cu Europa.

Alianţa liberală speră să poată dialoga direct cu instanţele de la Bruxelles pentru a obţine fonduri europene.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri