Procuratura din Germania a percheziţionat domiciliile unor activişti pro-Kremlin. Ce acuzații le aduc anchetatorii

Data publicării:
masina de politie din germania
Procuratura din Germania a percheziţionat domiciliile unor activişti pro-Kremlin. Foto: GettyImages

Procuratura din Germania a anunţat luni că a percheziţionat domiciliile activiştilor pro-Kremlin Max Schlund şi Elena Kolbasnikova, suspectaţi de încălcarea legislaţiei privind producţia şi transferul de armament, transmite Reuters.

Cei doi, care sunt parteneri de viaţă, au organizat mai multe manifestaţii împotriva sprijinului acordat de Germania Ucrainei invadate de forţele ruse.

Reuters a informat în ianuarie că Schlund şi Kolbasnikova au donat fonduri colectate de la susţinători din Germania unei divizii a armatei ruse care luptă în Ucraina, iar banii au fost folosiţi pentru achiziţia de walkie-talkie, căşti audio şi telefoane.

Procurorii au efectuat percheziţii la locuinţa cuplului în martie, căutând dovezi în sprijinul relatărilor agenţiei de presă citate.

Ulf Willuhn, reprezentant al procuraturii din Koln, a confirmat luni că percheziţia a avut loc în urma suspiciunilor de încălcare a legii privind controlul armamentului, însă a negat că ar exista vreo legătură cu ajutorul trimis de cei doi regiunii Donbas din estul Ucrainei şi a refuzat să dea alte detalii despre anchetă.

Legea menţionată reglementează producţia, vânzarea şi transferul de arme de război, de la grenade şi puşti-mitralieră la avioane de luptă, notează Reuters, citată de Agerpres.

Unul din susţinătorii cuplului Schlund-Kolbasnikova a scris luni pe Telegram că poliţia a „dat buzna” în apartamentul celor doi şi l-a rănit pe bărbat în timpul percheziţiei. Willuhn a declarat că nu are informaţii despre rănirea lui Schlund şi nu poate comenta.

Reuters nu a reuşit să obţină imediat comentarii din partea suspecţilor. Kolbasnikova acuzase anterior autorităţile germane de „ilegalităţi” pentru reprimarea opozanţilor politici.

Markus Beisicht, avocatul celor doi, implicat în manifestaţiile organizate de aceştia, a declarat agenţiei respective că percheziţia a provocat daune în apartament, iar Schlund are echimoze şi răni superficiale după operaţiunea poliţiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri