Video Exclusiv Roberta Metsola anunță reforme după scandalul din corupție din PE. „Vreau să mă asigur că parlamentul nu este de vânzare”

Data actualizării: Data publicării:
Roberta Metsola face declarații.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Foto: Profimedia

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit despre scandalul de corupție de la instituția pe care o conduce și despre măsurile pe care intenționează să le adopte pentru ca astfel de cazuri să nu mai apară.

A fost dificil pentru mine, pentru colegii mei, pentru o instituție construită pe democrație și încredere. Pentru că încrederea poate fi pierdută într-o secundă. Trebuie să reclădesc toată acea încredere pentru toți cei care muncesc din greu. Și îi salut pe europarlamentarii români, care muncesc din greu pe subiecte importante. Sute de europarlamentari încearcă să aducă rezultate pozitive. Încrederea trebuie reconstruită. Este provocarea mea și a colegilor mei. Ei așteaptă de la mine să construiesc reguli mai puternice”, a spus Metsola la Jurnalul de Seară.

Mereu vor exista oameni tentați de o pungă de bani ușor de accesat. Lăsând asta de o parte, vreau ca Parlamentul European să câștige. Nu doar să vorbească de democrație, ci să o și practice”, a explicat ea.

Metsola a spus că, atunci când a aflat despre acest scandal, s-a simțit „ca și cum ar fi fost lovită în stomac”.

A fost o rețea complexă, a dus la investigarea mai multor niveluri ale parlamentului. Iau asta asupra mea, să descopăr cum s-a întâmplat. Vreau să împiedic să se întâmple iar așa ceva. Nu vreau ca țări din lumea a treia să creadă că au acces facil la politicieni și în PE, vreau să mă asigur că parlamentul nu este de vânzare. Voi face asta în ianuarie, cu o serie de reforme, pentru a ne asigura că asta nu se va mai întâmplă niciodată. Nu e doar despre responsabilitate, ci despre toată Europa”, a explicat ea.

Metsola a mai spus că ar trebui verificate călătoriile făcute de europarlamentari.

Am avut invitații informale. Chiar și eu am avut invitații pe care le-am refuzat. Ar trebui ne uităm bine la drepturile omului, să ne asigurăm că practicăm asta și acasă și când plecăm de acasă. Să vedem cine are acces la Parlament, cine a fost în interior, cine a încercat să influențeze, cum, cu ce, cu ce unelte”, a explicat ea.

Parlamentul European  a convenit săptămâna trecută să suspende dezbaterea tuturor dosarelor legislative care au legătură cu statul Qatar şi, de asemenea, vizitele în această ţară, în urma scandalului de corupţie în care este investigată, printre alţii, fosta vicepreședintă a PE Eva Kaili.

Rezoluția menţionează „preocuparea serioasă” a legislativului comunitar asupra acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz deschis în legătură cu tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European care privesc situaţia drepturilor omului în această ţară.

Acestea sunt acuzaţiile formulate de justiţia belgiană la adresa eurodeputatei Eva Kaili, în prezent arestată şi demisă din funcţia de vicepreşedintă a PE. Potrivit presei belgiene, au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi delicte partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri.

În urma percheziţiilor la domiciliile acestora, a fost găsită și confiscată suma de peste 1,5 milioane de euro. 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri