Rusia denunţă o tentativă de lovitură de stat în Ucraina: „Le cerem liderilor opoziţiei să înceteze vărsarea de sânge”

Data publicării:
Violente Kiev Ucraina 22 ianuarie 2014-AFP Mediafax Foto-VASILY MAXIMOV

 

În fond, este vorba despre o tentativă de lovitură de stat”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Partea rusă le cere liderilor (opoziţiei) să înceteze vărsarea de sânge în ţara lor, să reia fără întârziere dialogul cu puterea legitimă fără ameninţări sau ultimatumuri”, a adăugat diplomaţia rusă.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu naţional în Ucraina, în urma protestelor violente din ultimele 24 de ore. Drapelele vor fi coborâte în bernă pe clădirile oficiale, în timp ce concertele şi competiţiile sportive vor fi anulate, potrivit unui decret publicat miercuri pe site-ul preşedinţiei.

18 februarie a fost cea mai sângeroasă zi de proteste în cele trei luni de când Viktor Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanţare de 15 miliarde de dolari.

Kievul s-a transformat într-un adevărat teatru de război. Cel puţin 25 de oameni au murit în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, iar alte peste 1.000 de persoane au fost rănite. Printre morți se numără atât civili, cât și polițiști, dar și un jurnalist ucrainean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri