Rusia răspunde tranșant în cazul activistului ucrainean Maksim Butkevich: Nu avem obligația să spunem unde este ținut

Data publicării:
bărbat care vorbește la microfon
Maksim Butkevich este un jurnalist și activist pentru drepturile omului care a condus o organizație de caritate pentru refugiați și a luptat ca voluntar în război. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia transmite vineri un răspuns tranșant organizațiilor pentru drepturile omului, în cazul Maksim Butkevich, spunând că nu are nicio obligație să spună unde este reținut un soldat voluntar ucrainean condamnat și închis pentru încercarea de a ucide doi civili, informează Reuters.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International și asociația scriitorilor PEN International au cerut Rusiei să furnizeze informații despre Maksim Butkevich, a cărui familie și avocați spun că nu au putut stabili unde se află din august.

Maksim Butkevich este un jurnalist și activist pentru drepturile omului care a condus o organizație de caritate pentru refugiați și s-a oferit voluntar să se alăture ca soldat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut, ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”.

„Serviciul Federal al Penitenciarelor nu are obligația de a dezvălui, ca răspuns la astfel de solicitări, locul de detenție al unei persoane condamnate la închisoare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre caz.

„A fost condamnat pentru o anumită infracțiune, există o hotărâre judecătorească corespunzătoare, își ispășește pedeapsa. Atât este de spus”, a completat acesta.

Butkevich a fost arestat anul trecut, când unitatea sa a fost capturată în prima linie și a fost supusă la ceea ce Amnesty Internațional a numit un proces fals, fără acces la avocatul său.

El a fost condamnat în martie la 13 ani de închisoare. La acea vreme, anchetatorii ruși au lansat un videoclip în care îi mărturisește unui interogator mascat că a tras în mod deliberat dintr-un lansator de grenade propulsat de rachete asupra unei clădiri rezidențiale, cu intenția de a ucide civili.

Organizația a reacționat spunând că mărturisirea a fost făcută sub constrângere, argumentând, de exemplu, că Butkevici se referă la regiunea Luhansk din Ucraina, controlată de ruși, drept Republica Populară Lugansk, termen folosit de Moscova.

„Acesta nu este numele locației pe care Maksim Butkevich ar fi folosit-o în mod liber”, se spune.

Alți doi bărbați ucraineni, Viktor Pohozei și Vladyslav Shel, au fost arătați făcând mărturisiri similare în videoclip și au fost condamnați la 8 ani și 5 luni și, respectiv, 18 ani în ceea ce Amnesty a descris, de asemenea, drept procese false.

Rusia spune că sistemul său judiciar este liber de interferențe politice și anul trecut a revocat înregistrarea Amnesty pentru a opera pe teritoriul său, considerând că la mijloc sunt încălcări ale legii.

Amnesty a declarat la momentul respectiv că mișcarea a forțat organizația să-și închidă biroul din Moscova și că a fost„pedepsită” de ruși pentru apărarea drepturilor omului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri