Suedia a renunțat la anchetarea lui Julian Assange privind acuzația de viol

Data actualizării: Data publicării:
Julian Assange adus la tribunal după arestarea la Londra zambeste face cu ochiul si semn de ok cu mana
Julian Assange. Foto: Guliver/Getty Images

Ancheta din Suedia care îl vizează pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, care se află acum într-o închisoare din Marea Britanie, nu va mai fi continuată, a anunțat marți procuratura suedeză, potrivit cotidianului The Guardian.

În 2010, Assange a fost acuzat de comiterea de agresiuni sexuale în Suedia. Cazul care a implicat o presupusă acuzație de viol a fost închis în 2017, dar a fost deschis la începutul anului 2019.

”Vreau să vă informez despre decizia mea de a nu mai continua cu investigația preliminară”, a declarat într-o conferință de presă procurorul-șef adjunct Eva-Marie Persson, potrivit Mediafax.

”Evaluarea mea de ansamblu este că elementele probatorii au fost slăbite într-o asemenea măsură că nu mai există niciun motiv pentru a continua investigația”, a explicat aceasta.

Decizia de marți vine după ce în luna iunie un tribunal suedez a hotărât că Assange - care neagă acuzațiile- nu ar trebui să fie arestat. În 2010, o femeie l-ar fi acuzat de că a violat-o.

Cu două luni înainte, australianul în vârstă de 48 de ani a fost alungat din ambasada Ecuadorului de la Londra, unde se afla din anul 2012. Imediat după aceea, acesta a fost arestat și se află în continuare în închisoare ispășind o pedeapsă de 50 de săptămâni în Londra pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate din 2012.

Assange încearcă să evite să fie extrădat în Statele Unite, unde este acuzat pentru publicare de documente secrete

Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, este inculpat în SUA pentru 18 capete de acuzare, printre care conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale şi încălcarea legii anti-spionaj. Dacă va fi judecat şi condamnat, el ar putea petrece zeci de ani în detenţie.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană, unde se refugiase în 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol, potrivit Agerpres.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate.

Australianul, în prezent în detenţie la Londra şi vizat de o procedură de extrădare în SUA, este acuzat de 'complot' împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente.

În luna iunie, fostul ministru de interne britanic Sajid Javid a semnat un ordin ce permite extrădarea lui Assange în SUA.

Editor web: C. T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri