Sari la conținut

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății potrivit Agerpres.

The Wedding Of Princess Madeleine & Christopher O'Neill - Atmosphere

Foto: Gulliver/GettyImages

Guvernul va depune un proiect ce prevede acordarea de indemnizații în valoare totală de 225.000 de coroane (aproximativ 24.000 de euro) persoanelor care au fost legal constrânse să se supună sterilizării pentru a face schimbare de sex, a informat ministrul suedez al sănătății, Gabriel Wikström, citat de cotidianul Dagens Nyheter.

Între 1972 și 2013, legea pretindea ca orice persoană care dorește să facă operație de schimbare de sex să consimtă să fie sterilizată. „Exigența sterilizării care exista înainte este o măsură față de care actuala societate vrea să se delimiteze și pe care guvernul o consideră greșită”, a precizat Wikström.

În 2013, aproape 150 de transsexuali suedezi au depus cerere de despăgubire pentru o sumă de aproximativ cinci milioane de euro (34.000 de euro de persoană) și au reclamat scuze din partea statului.

Deși și-a exprimat satisfacția față de acest gest, considerată o premieră în lume, Federația națională pentru drepturile homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor notează, într-un comunicat, că va continua să militeze pentru a se ajunge la acest nivel de indemnizații.

În 1999, autoritățile de la Stockholm au acordat 175.000 de coroane de persoană victimelor sterilizărilor forțate din cadrul unui program bazat pe teorii eugeniste, aplicat de guvern în perioada 1935 — 1996.