România nu trebuie să rămână în afara evoluțiilor din relația dintre Belgrad și Priștina și este necesar ca în Parlament să se discute, în următoarele săptămâni, despre oportunitatea recunoașterii independenței Kosovo, a declarat vineri la Digi24 ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.
Șeful diplomației române a vorbit, la emisiunea „Imparțial” despre o serie de „poziții constructive” ale Bucureștiului față de Kosovo. „Noi am avut, în ultimele luni, respectând interesele Serbiei, poziții constructive față de anumite proiecte privind Kosovo. Fie prin intermediul Comisiei Europene – proiecte de asistență, de dezvoltare acordate Kosovo –, fie în cazul aderării la BERD”, a spus Titus Corlățean.
„Serbia a făcut mai mulți pași, chiar mai mulți decât România. Trebuie să fim atenți să nu rămânem izolați, să nu rămânem undeva în afara acestor evoluții”, a adăugat ministrul, la câteva ore după ce Serbia şi Kosovo ajunseseră la un acord pentru normalizarea relaţiilor bilaterale.
În ceea ce privește poziția României, Titus Corlățean a spus că următorul pas ar trebui să fie o discuție în Parlament despre independența Kosovo. „O eventuală decizie de recunoaștere implică un dialog politic în România, implică o discuție în Parlament, pentru că Parlamentul a adoptat, anterior, o decizie de nerecunoaștere. Implică un dialog Președinție-Guvern. Simt nevoia, într-o perioadă foarte rapidă, a unei discuții în Parlament. În următoarele săptămâni”, a declarat Titus Corlățean.
Până atunci, România a luat o măsură care îi vizează direct pe locuitorii din Kosovo. „Am luat decizia de a pune acele ștampile pe documentele de călătorie emise în Kosovo. Până acum se puneau pe o foaie de hârtie în interiorul pașaportului. Alte state o fac mai de mult timp. O fac și slovacii, și grecii”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Cinci dintre cele 27 de state membre UE nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Grecia, Slovacia şi Republica Cipru.