Turiștii români critică intervenția autorităților din Albena: Oamenii erau salvați preferențial, era o listă de evacuare

Data publicării:
statiune albena

Ministerul Turismului a pus la dispoziție un număr de telefon suplimentar, la care românii pot anunțat problemele pe care la întâmpină în Albena, Bulgaria: 021.313.00.08 (numărul a fost anunțat inițial greșit, cu o cifră în plus și nu putea fi apelat).


Mașina noastră a fost prima în parcare și nu a ajuns apa decât până la scaune”, a spus Eliza Panait, unul dintre turiștii care au reușit să scape de revărsările de ape, care a precizat că în unele mașini apa a ajuns până la plafonul mașinii.

Apa a venit treptat, iar ei puteau să ne anunțe, să declanșeze alarma care era lipită de către hotel și noi puteam să mutăm mașinile pe plajă. Un ajutor nu am avut. Noi am presuspus de dimineață că o să vină autoritățile cu pompe, că o să scoată apa pentru că era groaznic. Apa depășea un metru cu siguranță. De mobilizat nu ne-am mobilizat decât noi românii ca să scoatem mașinile, care erau foarte graf afectate, să le ducem undeva pe plajă, undeva în lateralul hotelului. Pe la prânz au apărut și mașinile de la armată și una-două mașini de pompieri, care nu ridicau turiștii decât preferențial. Noi nu am aflat decât târziu, seara, în jurul orei 8 că era o listă de evacuare a turiștilor”, a povestit Eliza Panait pentru Digi24.

Ea a precizat că în hotel au mai rămas doar turiștii români și o parte din turiștii din Republica Moldova.

A venit mașina de armată și erau evacuați silențios. Noi am crezut că aceia sunt turiștii care aveau biletele de plecare din stațiune, că le expirase concediul, nicidecum aceia care trebuiau transferați”, a continuat ea.

Eliza Panait a precizat că a cerut reprezentantului agenției de turism o platformă, pentru a evita pagubele în cazor câtorva mașini care puteau fi salvate.

Din cinci mașini care au mers către Albena de la Buzău au reușit să plece două și cu mare risc. Am trecut printr-o apă foarte mare și am fost cred că ultimii care am reușit să scoatem mașina pe faleză, că deja faleza era ruptă”, a mai spus ea.

Turista a mai spus că a contactat Ambasada României la Sofia, care a primit asigurări de la autoritățile locale că se acționează, dar „nu era decât o mare liniște”.

Hotelul de lângă noi s-a crăpat în jumătate, terasa asta s-a dus în mare, iar unul dintre turiști a trebuit să fie evacuat cu elicopterul. La noi în hotel ploua prin toate crăpăturile. Mâncarea era ultima noastră ocupare”, a adăugat Eliza Panait.

Hotelul în care turiștii erau cazați a oferit câte un sandviș de persoană „cu o jumătate de felie de salam pe care nu prea puteai să o mănânci” și o sticlă de apă la jumătate de litru la trei persoane. De altfel, aceste afirmații sunt întărite și de alți turiști români cu care reporterul Digi24 a stat de vorbă în stațiunea Albena.

Bulgaria este grav afectată de inundații. În 24 de ore a plouat cât pentru o lună de zile, în Varna și în împrejurimi. Afectat a fost și centrul țării vecine, iar numai în ultimele zile au murit cel puțin 14 persoane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri