Ucraina face un pas înapoi în semnarea unui acord de asociere cu UE

Data publicării:
steaga ue ucraina

Uniunea Europeană speră să semneze la finalul acestei luni acorduri de asociere atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova. Semnarea acordului ar fi fost un important pas spre integrarea europeană pe care l-ar fi făcut cei doi vecini ai României. Însă Uniunea Europeană va trebui să se mulțumească, cel mai probabil, doar cu Moldova, căci în doar câteva zile Ucraina pare să fi renunțat definitiv la ambițiile sale occidentale.

Totul a început sâmbătă, când președintele ucrainean Viktor Ianukovici a plecat la Moscova ca să aibă o discuție confidențială cu Vladimir Putin. Luni, la două zile de la întâlnirea de la Moscova, procurorii ucrainieni l-au chemat la audieri pe Sergey Vlașenco. L-au acuzat de violență conjugală după ce, în urmă cu trei ani, și-ar fi agresat soția. Vlașenco este avocatul care a încercat să obțină eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko din închisoare. Iar eliberarea Iuliei Timoșenko și internarea ei într-o clinică din Germania sunt principalele condiții pe care le-a pus Uniunea Europeană pentru a semna acordul Ucraina.

Surse din delegația europeană care negociază cu oficialii de la Kiev au declarat pentru EU Observer că, prin punerea sub acuzare a avocatului Iuliei Timoșenko, Ucraina practic a blocat negocierile cu Bruxelles-ul. Iar prin menținerea Ucrainei în afara sferei de influența a Uniunii, vor scădea șansele ca spiritele să se încingă periculos în Transnistria. Asta după logica exuberantului vice-premier rus Dimitri Rogozin, care a declarat că, dacă Moldova și Ucraina ar semna un acord comercial cu Uniunea Europeană, Transnistria ar rămâne captivă din punct de vedere economic între cele două țări. Teoretic, oficialul rus are dreptate, însă prin distanțarea Ucrainei de UE, Transnistria ar rămâne un apendice al spațiului de influență rus în Estul Europei. Totuși, Rogozin, ale cărui declarații sunt de obicei ecourile discuțiilor purtate la Kremlin, se folosește de problema transnistreană pentru a-i convinge și pe moldoveni să stea departe de Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului de asociere între Republica Moldova și UE ar putea duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean”, a spus Dimitri Rogozin, vicepremierul Rusiei.

Cu alte cuvinte, Rogozin vorbește despre un conflict militar în Transnistria. Sunt vorbe tăioase, care vor rămâne cel mai probabil doar la stadiul de amenințari. Căci, rușii sunt probabil mulțumiți de situația care se întrevede acum: pierderea influenței în micuța Moldova, dar păstrarea ei într-o Ucraina mult mai mare și mai importantă din punct de vedere strategic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri