UE pregătește un mecanism de sancţiuni împotriva dezinformării. Borrell: Moscova „bombardează minţile” cu știri false

Data actualizării: Data publicării:
şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, cu mana la piept in timpul unui discurs in parlamentul european
Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia

Executivul Uniunii Europene va propune un nou mecanism pentru a pedepsi dezinformarea în toată lumea, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citând ceea ce el a calificat drept minciuni propagate în mod deliberat de către mass-media de stat ruse, potrivit Reuters.

UE ar trebui să fie în măsură să îngheţe activele şi să poată interzice călătoriile în cadrul blocului comunitar celor care se fac responsabili de dezinformare, pentru a scoate în evidenţă astfel de abuzuri privind manipularea informaţiei şi inducerea în eroare a opiniei publice, a declarat Borrell în Parlamentul European, relatează Agerpres.

„Voi propune un nou mecanism care să ne permită sancţionarea unor astfel de actori răuvoitori ai dezinformării”, a spus Borrell, spunând că scopul este să protejeze societăţile de manipulare.

În acest sens, şeful diplomaţiei europene a dat ca exemple RT și Sputnik drept „instrumente pentru a promova o naraţiune care să manipuleze şi să inducă în eroare” poporul rus cu privire la invadarea Ucrainei de către Moscova.

Moscova nu bombardează doar case şi infrastructuri în Ucraina, ci şi pe ruşi cu ştiri false şi dezinformare, a adăugând Borrell, remarcând: „Le bombardează minţile!”.

Propunerea sa intevine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a spus că blocul comunitar va interzice canale media ruseşti care dezinformează după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Borrell nu a oferit mai multe detalii privind termenul punerii în aplicare a acestei iniţiative. Guvernele UE ar trebui să se pună de acord, să elaboreze acte juridice şi să convină asupra numelor persoanelor vizate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri