Un spion al Rusiei a fost condamnat la închisoare în Lituania

Data publicării:
Politicianul lituanian Algirdas Paleckis
Politicianul Algirdas Paleckis a fost condamnat de un tribunal din Lituania la șase ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei. Foto: Facebook

Politicianul Algirdas Paleckis a fost condamnat de un tribunal din Lituania la șase ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei. Instanța a mai decis că omul de afaceri Deimantas Bertauskas, care a depus mărturie împotriva lui Paleckis, este scos de sub urmărire penală, informează Europa Liberă.

Procuratura Generală a Lituaniei a cerut condamnarea lui Paleckis la nouă ani de închisoare.

Politicianul, cunoscut pentru opiniile sale proruse, a pus mereu sub semnul întrebării aderarea Lituaniei la NATO și Uniunea Europeană.

Potrivit procurorilor, Paleckis și un număr nespecificat de cetățeni lituanieni ar fi colectat, pe bani, informații pentru serviciile secrete rusești între februarie 2017 și octombrie 2018. Ei au fost arestați în decembrie 2018 și acuzați de spionaj în favoarea Rusiei, ceea ce a provocat o reacție furioasă din partea Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat la acea vreme că arestările reprezintă „o altă mișcare rusofobă” și un regres al drepturilor și libertăților democratice în Lituania, fără a spune explicit la ce anume se referă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri