Sari la conținut

Ungaria se declară pregătită să reia exporturile în Rusia

Aceste verificări urmează să aibă loc în perioada 20-30 aprilie, a declarat telefonic, de la Kazan, în Tatarstan, Gyula Budai, însărcinat la nivel ministerial cu măsurile comerciale externe declanşate de către embargoul rus. El a participat la întâlnirea unei comisii interguvernamentale ruso-ungare, la Kazan, în perioada 9-10 aprilie, precizează potrivit Mediafax.

O echipă de experţi veterinari ruşi urmează să „auditeze” 22 de firme ungureşti, majoritatea de procesare a cărnii, pentru a stabili dacă respectă reglementările ruseşti. Aceste companii au trecut cu succes de verificări similare, înainte de impunerea embargoului, a precizat Budai. El a apreciat că verificările preconizate vor fi trecute cu succes, subliniind că reglementările ungureşti în domeniul securităţii alimentare sunt printre cele mai stricte din Europa.

Budai a reiterat totodată că Ungaria, în calitate de stat membru UE, respectă „integral” sancţiunile impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina şi a adăugat că Budapesta se pregăteşte deja pentru „perioada de după sancţiuni”.

Pe de altă parte, nici fostul premier ungur Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliţiei Democratice (DK), şi nici Csaba Molnar, vicepreşedintele partidului, nu se află printre persoanele vizate de sancţiunile impuse de Rusia, a anunţat DK sâmbătă, citat de MTI.

Cotidianul Izvestia scria în urmă cu peste două săptămâni că 15 cetăţeni unguri, inclusiv un fost premier, au primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Ca atare, partidul a solicitat Ambasadei Rusiei informaţii suplimentare.

În răspunsul oficial, ambasada a precizat că nici Gyurcsany şi nici Molnar nu se află printre persoanele vizate.