Uniunea Europeană a blocat active ruseşti de 17 miliarde de euro

Data publicării:
teancuri de bancnote euro tinute in mana
Ţările UE au îngheţat active ruseşti în cadrul sancţiunilor adoptate din cauza războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a blocat active ruseşti în valoare de peste 17 miliarde de euro în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a spus comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

„Până acum au fost blocate activele a 90 de persoane, peste 17 miliarde de euro în şapte state membre (ale Uniunii Europene - n. red.), inclusiv 2,2 miliarde în Germania”, a spus comisarul, relatează DPA, citată de Agerpres.

UE a adoptat opt pachete de sancţiuni împotriva Rusiei în cele opt luni de când a început invazia rusă în Ucraina, reaminteşte dpa. Politicienii ucraineni au cerut de mai multe ori ca activele respective să fie folosite pentru reconstrucţia ţării lor după război.

Despre acest subiect, Reynders a afirmat că „dacă banii confiscaţi de UE provin din activităţi infracţionale, este posibil să fie dirijaţi către un fond de compensare pentru Ucraina. Cu toate acestea, suma nu este nici pe departe suficientă pentru finanţarea reconstrucţiei”.

El a precizat că în cadrul sancţiunilor occidentale au fost blocate şi rezerve valutare de 300 de miliarde de euro ale băncii centrale a Rusiei.

„Din punctul meu de vedere, este cel puţin posibil să se păstreze aceste 300 de miliarde ca garanţie că Rusia va contribui voluntar la reconstrucţia Ucrainei”, a adăugat oficialul european.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri