Victoria lui Viktor: Confruntarea Ungariei cu UE pare acum inevitabilă

Data publicării:
Viktor Orban
Premierul maghiar Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Încurajat de obținerea cu ușurință a unei noi victorii electorale, al patrulea succes consecutiv, premierul ungar Viktor Orban ar urma să se opună sancțiunilor care vizează domeniul energetic al Rusiei și să își consolideze poziția în discuțiile cu UE pentru deblocarea fondurilor europene înghețate pe seama îngrijorărilor legate de protejarea instituțiilor democratice din Ungaria, informează Reuters.

Naționalistul Orban, care și-a păstrat majoritatea covârșitoare din parlament, zdrobind opoziția în ciuda eforturilor acesteia de a forma o alianță împotriva sa, va continua, cel mai probabil, să se opună sancțiunilor împotriva livrărilor de petrol și gaze rusești, pe motiv că ar distruge economia și așa slăbită a țării sale din cauza războiului din Ucraina.

Orban se va folosi de mandatul puternic pe care l-a obținut duminică din partea votanților și își va întări politicile interne conservatoare pentru a-și crea o clasă de industrialiști loiali guvernului în anumite sectoare ale economiei unde firmele străine din Ungaria sunt dominante, potrivit Reuters.

Orban se confruntă însă cu câteva provocări mari: are nevoie să își repare relațiile cu aliații estici precum Polonia, care au fost afectate de atitudinea rezervată pe care prim-ministrul Ungariei a adoptat-o în privința războiului din Ucraina după zece ani de legături comerciale strânse cu Vladimir Putin.

Deblocarea fondurilor de redresare a economiei - ținta principală a lui Orban în negocierile cu UE

În plus, Orban trebuie să țină în frâu un deficit al bugetului tot mai mare într-un moment în care economia maghiară și-a încetinit progresul, în special din cauza problemelor de distribuție cu care se confruntă industria auto.

Discuția privind deblocarea fondurilor de redresare a economiei după perioada de pandemie vor juca un rol cheie în gentionarea problemelor de buget ale Ungariei. Analiștii se așteaptă ca Orban să lupte împotriva deciziei instituțiilor UE de a îngheța fondurile, dar procesul s-ar putea să dureze mult timp.

Victoria lui Viktor: Ciocnirea Ungariei cu UE pare acum inevitabilă
Discuțiile cu UE privind deblocarea fondurilor de redresare a economiei după perioada de pandemie vor juca un rol cheie în gentionarea problemelor bugetare ale Ungariei. Foto: Profimedia Images

UE a suspendat transferul fondurilor de redresare către Polonia și Ungaria pe seama nerespectării statului de drept din aceste țări. Dacă nu se găsește un compromis până în a doua jumătate a anului, economiștii avertizează că Budapesta și Varșovia vor resimți profund lipsa fondurilor.

O înțelegere rapidă între guvernul maghiar și Comisia Europeană în privința deblocării fondurilor este acum puțin probabilă. Discursul lui Orban din noaptea de după alegeri, când a criticat în repetate rânduri Bruxelles-ul, arată că premierul Ungariei nu va fi dispus să facă prea mari compromisuri.

„Nu ne putem aștepta ca guvernul său, cu o majoritate de două treimi, va fi la fel de pregătit să facă compromisuri ca în situația în care ar fi câștigat alegerile cu o majoritate simplă”, a spus Peter Virovacz, economist la ING în Budapesta.

Viktor Orban: Victoria noastră se vede și de pe Lună și, cu siguranță, se vede de la Bruxelles

Sondajele de dinaintea alegerilor sugerau o cursă electorală mult mai apropiată.

Înconjurat de membrii partidului său, Orban a spus că victoria de duminică a fost obținută chiar și în condițiile în care birocrații de la Bruxelles și presa internațională s-au aliat împotriva sa. „Am obținut o victorie atât de mare că se poate vedea și de pe Lună și, cu siguranță, se vede de la Bruxelles”, a spus Orban.

În urma rezultatelor preliminare, partidul lui Orban, Fidesz, va obține 135 de locuri în parlament – o majoritate de două treimi. Opoziția rămâne cu doar 56 de locuri.

Criticii prim-ministrului spun că victoria electorală ar putea să îl încurajeze pe Orban să își continue politicile de erodare a normelor democrate, a libertății presei și a drepturilor comunității LGBTQ.

„Nu vreau să par dramatic, dar este o tragedie”, a spus un oficial UE. „Pare finalul oricărui vis de a avea o democrație în Ungaria. Va trebui să-i tăiem fondurile ca să nu-și construiască propria oligarhie cu banii noștri”.

Victoria lui Viktor: Ciocnirea Ungariei cu UE pare acum inevitabilă
Unii unguri au spus că tocmai războiul din Ucraina și dorința partidelor de opoziție de a livra arme ucrainenilor ar fi jucat un rol în diferența mare cu care a câștigat Orban. Foto: Profimedia Images

Viktor Orban, varianta mai puțin riscantă în fața amenințării agresiunilor Rusiei

Unii unguri au spus că tocmai războiul din Ucraina și dorința partidelor de opoziție de a livra arme ucrainenilor ar fi jucat un rol în diferența mare cu care a câștigat Orban.

„Nu credeam că o să fie o victorie așa de mare, dar știam că partidul aflat la guvernare va câștiga”, a spus Veronika Nagy, o profesoară de limbi străine. „Cred că este din cauza felului în care partidele au reacționat la război. Poate că opoziția i-a făcut pe oameni nesiguri”.

Cu o inflație de 8,3%, cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, lui Orban nu îi va fi ușor să înfrunte efectele măsurilor implementate de propriul său guvern care a limitat creșterea prețurilor în perioada premergătoare votului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri