VIDEO. Cum arată o casă jefuită de militarii ruși. „E ceva barbar, de ce ai face aşa ceva? Îi urăsc”

Data actualizării: Data publicării:
Casă jefuită de militari ruși.
Soldaţii ruşi din Ucraina fură orice: de la şosete şi lenjerie intimă, la bani şi sticle de băutură.

Soldaţii ruşi din Ucraina fură orice: de la şosete şi lenjerie intimă, la bani şi sticle de băutură. O ştie cel mai bine bărbatul din imaginile următoare, fost căpitan în armată. Ucraineanul şi familia lui au fugit în urmă cu două luni din oraşul Irpin, atacat de armata Moscovei. S-a întors acum acasă, doar ca să se trezească în faţa unui tablou dezolant. Ce a găsit, vedeți în materialul video.

Andrei Rijenko, fost căpitan în armata Ucrainei: Am fost furios, şocat. Pur şi simplu, ei (soldaţii ruşi, n.red.) jefuiau tot, căutau orice ar fi putut fura. Atunci când intri în casă, te loveşte un miros puternic, pentru că frigiderul a stat deschis aproape două luni.

E un dezastru total, totul e împrăştiat pe podea. Primul sentiment pe care-l trăieşti este cel de furie, apoi te simţi neliniştit. Au spart geamurile care dădeau în partea din spate a casei, în grădină. Au luat din bucătărie carne la conservă şi peşte, nişte sticle de coniac şi de vin... au luat tot. Au furat inclusiv lenjerie intimă şi şosete.

Mi-au luat bocancii de armată, mi-au luat patru perechi de bocanci şi i-au lăsat în loc pe ai lor, pe care au desenat litera „Z”. Au furat şi haine ale soţiei mele, au furat şi nişte bani. Am plecat în grabă şi am uitat să-i luăm, pentru că situaţia a fost de aşa natură.

Chiar şi după ce a izbucnit războiul, nu am vrut să plecăm. Dar pe 24 februarie, când s-au intensificat luptele de pe aerodromul Gostomel, am spus că probabil va trebui să fugim. Geniştii au găsit o grenadă, era una F1 (defensivă cu fragmentare, n.red.). E o grenadă defensivă cu o rază de acţiune de 300 de metri şi era conectată la un declanşator electric. Asta înseamnă că ar fi explodat dacă ar fi fost aprinsă lumina.

Este o grenadă destul de puternică, probabil că ar fi distrus întreaga cameră şi probabil că ar fi dărâmat un perete al casei noastre. (Geniştii, n.red.) au petrecut o oră la etajul al doilea, târându-se. Foloseau doar mâinile şi lanternele, nu au găsit nimic. Au verificat inclusiv maşina de spălat rufe şi cea de spălat vase.

Unii oameni au găsit grenade în maşinile de spălat vase. Am câteva fotografii înrămate cu ofiţeri americani sau NATO, iar ei (ruşii, n.red.) le-au aruncat pe podea, le-au spart.

Mi-au luat... aveam o colecţie de insigne cu diverse nave, era colecţia mea şi a tatălui meu din anii `80. Obiectul cel mai valoros era binoclul tatălui meu, pe care l-au luat.

Ce-i cu atitudinea asta? E ceva barbar, de ce ai face aşa ceva? Îmi pare rău s-o spun, dar îi urăsc. Aceasta e o machetă a navei Moskva”, din 1989. Pe atunci, tatăl meu era şeful Statului Major al flotei sovietice din Mediterana, a primit-o şi mi-a făcut-o mie cadou. Acum ar trebui să fie în poziţia asta, pentru că nava e pe fundul mării. Moskva” a fost distrusă.

Ne vom putea muta înapoi când va fi restabilită alimentarea cu electricitate. Vom merge acolo, să sperăm că totul va fi în regulă. Dar dacă va apărea o nouă ameninţare, vom pleca din nou.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri