Zeci de parlamentari şi trei miniştri, sechestraţi de protestatari în Bulgaria

Data publicării:
sofia bulgaria parlament

Protestatarii au blocat marţi spre miercuri noaptea sediul Parlamentului de la Sofia. Peste 100 de persoane - parlamentari, miniştri, ziarişti şi reprezentanţi ai sindicatelor - au rămas captive în clădire timp de nouă ore. Au putut să iasă abia spre dimineaţă, când poliţia a reuşit să asigure un culoar de trecere printre protestatari.

Actualizare 12.27. Niciun parlamentar bulgar nu a venit la muncă miercuri dimineaţa, după protestele violente din cursul nopții trecute.

Presa din Bulgaria scrie că preşedintele Parlamentului, Mihail Mikov, le-a cerut colegilor săi să nu vină la sediul legislativului până când nu se calmează situația.

Comisarul european pe justiție, Viviane Reding, a declarat că susține protestele și este alături de „bulgarii care protestează împotriva corupției”.

„Democrațiile moderne și economiile prospere sunt incompatibile cu oligarhia - Bulgaria are nevoie de stabilitate”, a adăugat ea pe contul de Twitter.


Asediul a intervenit după ce mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a 40-a zi consecutiv, pentru a protesta faţă de corupţia guvernului din Bulgaria.

Manifestanţii au blocat toate ieşirile din clădirea Parlamentului, unde se aflau marţi seară zeci de parlamentari care discutau proiectul de rectificare a bugetului în trei comisii de resort. La discuţii erau prezenţi şi ministrul Economiei, ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii.

După câteva ore, politicienii au încercat să plece cu un autocar, dar vehiculul a fost blocat de manifestanţi care au aruncat cu pietre, sticle şi roşii.

Poliţiştii au intervenit în forţă pentru a face loc autocarului, iar în confruntările ce au urmat au fost rănite mai multe persoane - protestatari, poliţişti şi jurnalişti.

Tentativa de evadare nu a avut succces, aşa că politicienii au fost nevoiţi să se întoarcă în clădire. Manifestanţii au declarat apoi că nu vor pleca până când guvernul nu demisionează. Preşedintele ţării, Rosen Plevneliev, a făcut apel la calm, iar şedinţa parlamentului de miercuri dimineaţă a fost anulată.

De peste cinci săptămâni, bulgarii ies zilnic în stradă pentru a cere demisia guvernului de stânga, pe care îl acuză de corupţie şi legături cu mafia. Protestele au izbucnit după ce un controversat magnat media a fost numit şef al Agenţiei Naţionale de Securitate. Numirea a fost ulterior revocată, dar protestele au continuat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri