Zile decisive pentru Ungaria. Articolul 7 din Tratatul UE ar putea fi activat

Data publicării:
viktor orban
Viktor Orban. Foto: GettyImages

Ungaria riscă să devină a doua țară din UE, după Polonia, în cazul căreia se activează Articolul 7 din Tratatul UE, pentru încălcarea statului de drept. O dezbatere în acest sens are loc astăzi, în Parlamentul European, unde va vorbi inclusiv premierul Viktor Orban. Votul este programat miercuri.

Viktor Orban / Guliver / Getty Images

Pentru ca articolul 7 să fie activat, este nevoie de susținerea a două treimi dintre europarlamentari. Votul se anunță strâns, în condițiile în care Orban beneficiază de voturile majorității popularilor europeni, scrie The Guardian.

Vârful de lance al campaniei de sancționare a Ungariei este eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini. „Faptele nu mint. Nu pot trage altă concluzie decât aceea că există un risc de încălcare gravă și sistematică a valorilor europene pe care le împărtășim cu toții. De aceea este foarte important ca toți membrii acestui parlament să își facă auzită vocea”, spune ea.

Potrivit ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, raportul întocmit de Sargentini, care urmează să fie votat miercuri, reprezintă o „colecţie de minciuni”. „Raportul este un atac jignitor asupra Ungariei - o încercare de răzbunare pentru că Ungaria îşi protejează frontierele şi nu este dispusă să preia migranţi ilegali”, a afirmat Szijjarto luni, la Budapesta.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, art.7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene, precizează Agerpres.

În comparaţie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia împotriva unor ţări care încalcă normele UE, mult mai obişnuite, nu pot duce în ultima instanţă decât la sancţiuni financiare împotriva unei ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri