Video Un aisberg gigant, de mărimea Londrei, s-a desprins din Antarctica

Data publicării:
desprindere aisberg
Un aisberg de dimensiunile unui oraș s-a desprins. Foto: Profimedia Images

Un aisberg mare de dimensiunea Londrei s-a desprins din Antarctica, aproape de stația de cercetare Halley din Marea Britanie, anunță British Antarctic Survey. Senzorii de pe suprafața platformei de gheață Brunt au confirmat desprinderea duminică, scrie BBC care menționează că toți cei 21 de angajați de la Stația de Cercetare BAS Halley nu sunt în pericol.

La un deceniu după ce oamenii de știință de la BAS au detectat creșterea unor fisuri vaste în gheața de circa 150 - 200 m grosime, o fisură majoră cunoscută sub numele de Chasm-1 s-a extins acum pe întreaga platforma de gheață.

Platoul de gheață Brunt găzduiește Stația de Cercetare BAS Halley, care a fost mutată la 23 km încă din 2016, când a început desprinderea blocului de gheață. Dacă acea mutare nu ar fi avut loc, Halley s-ar afla acum într-o poziție foarte periculoasă, scrie BBC.

Stația de Cercetare BAS Halley. Foto: Profimedia Images

„Glaciologii și echipele noastre de operațiuni au anticipat acest eveniment”, a spus profesorul Dame Jane Francis, potrivit BBC.

Estimările arată că blocul desprins are aproximativ 1.550 km², adică de dimensiunile unui oraș.

21 de angajați lucrează la stație pentru a menține sursele de alimentare și instalațiile care mențin experimentele științifice să funcționeze de la distanță pe timpul iernii. Ei își vor continua activitatea până când vor fi preluați de aeronave în jurul datei de 6 februarie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri