Un „balon spion” a fost detectat deasupra Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
RADOM, POLAND - AUGUST 26, 2017 : Polish MIG-29 Fighter display during Radom Air Show 2017.
Avion de vânătoare MIG-29. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Ministerul polonez al Apărării a anunțat sâmbătă că un obiect zburător a fost detectat deasupra Poloniei, care ar fi intrat în spațiul aerian al țării dinspre Belarus, relatează Sky News. Potrivit oficialilor, ar fi vorba despre un balon spion.

Au fost desfășurate forțele teritoriale de apărare pentru a căuta obiectul, după ce acesta a dispărut de pe radar când se afla deasupra unui oraș din centrul Poloniei, Rypin. 

„Centrul de Operaţiuni Aeriene a observat apariţia în spaţiul aerian polonez a unui obiect care zbura dinspre Belarus”, a anunţat ministerul printr-un mesaj pe Twitter, adăugând că „probabil este un balon de observaţie”, iar „contactul s-a pierdut în apropiere de Rypin” (oraş mic din nordul Poloniei - n. red.).

Aceasta nu este prima incursiune în spațiul aerian al Poloniei. Un obiect a aterizat pe teritoriul țării în decembrie, dar a fost găsit abia în aprilie.

Potrivit relatărilor presei poloneze, în luna decembrie un obiect a fost detectat intrând în spaţiul aerian al Poloniei. Conform aceloraşi relatări, un biciclist a descoperit întâmplător în aprilie într-o pădure din nordul Poloniei, la circa 500 de kilometri de graniţa estică, un obiect misterios, iar analiza ulterioară a acestuia a relevat că este vorba despre o rachetă rusească aer-sol KH-55. În tot acest timp, guvernul polonez nu a spus nimic despre acest incident.

Ministrul polonez al Apărării a declarat că a cerut atunci investigarea incidentului, constatând astfel că în cadrul Comandamentului Operaţional al Forţelor Armate au fost primite în acel moment din partea Ucrainei informaţii despre „un obiect aerian neidentificat” ce se îndrepta în direcţia Poloniei, dar respectivul comandament nu a luat măsurile corespunzătoare. Însă militarii polonezi şi colegii lor americani prezenţi în Polonia au monitorizat deplasarea obiectului.

De asemenea, doi polonezi au murit în noiembrie loviţi de o rachetă pusă de Varşovia pe seama unei lansări greşite a apărării antiaeriene ucrainene.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri